logga-ligg-tjock

Vittsjö siktar uppåt

Vittsjö siktar uppåt

Sandra Adolfsson har den gångna säsongen gjort succé som mittback. Sandra gör nu sin åttonde säsong i Vittsjö GIK Hässleholm.
Foto: Anders Tall

Först i näst sista omgången blev det klart att Hässleholms kommun kommer att ha ett lag i Damallsvenskan även 2018. Det blir sjunde året i följd som Vittsjö GIK Hässleholm kan bjuda kommuninvånarna på damfotboll på elitnivå. Och den här gången är siktet inställt på att nå den bästa placeringen hittills – vilket innebär bättre än sexa.

När det är dags att summera den gångna säsongen kan det konstateras att det inte blev riktigt så bra som planerat. Något som till största delen kan förklaras med att försäsongen till stor del spolierades av skador och att truppen inte var någorlunda komplett förrän det i princip var dags för seriespel.

Det där tänker man ändra på inför 2018 och målet är att ha truppen klar redan i januari då försäsongsträningen inleds. Något som medfört att flera nyckelspelare redan förlängt sina kontrakt med klubben. Däribland klubbikonerna Sandra Adolfsson – som ju gjort succé som omskolad till mittback – och Johanna Andersson som båda varit med hela vägen från division ett.

Positivt är också att Vittsjö får behålla förra årets målvaktspar, den skotska landslagsmålvakten Shannon Lynn och kanadensiskan Chandra Bednar. Även de båda ytterbackarna Lisa Klinga och Amanda Persson väljer att fortsätta i klubben. Lisa Klinga är tveklöst en av landets bästa högerbackar och gör nu sin fjärde säsong i Vittsjö. På andra kanten är j- och u-landslagsspelaren Amanda Persson på väg att utvecklas till något riktigt stort.

En annan viktig spelare som valt att förlänga sitt kontrakt och nu gör sin tredje säsong i klubben är Clara Markstedt, en viljestark spelare användbar som både mittfältare och forward.

När Vittsjö GIK Hässleholm klarade kontraktet genom 2-2 i näst sista matchen, hemma mot Örebro, var det nyzeeländska landslagsforwarden Hannah Wilkinsson som fixade det genom ett veritabelt kanonmål. Även hon fortsätter i Vittsjö.

– En offensiv spelare som med sin längd och styrka är viktig för vårt anfallsspel, säger sportchefen Erika Nilsson som är mycket nöjd med hur läget med truppen ser ut.

20-åriga Michelle de Jongh, en av svensk damfotbolls största talanger, lämnar KIF Örebro för Vittsjö GIK Hässleholm.
Foto: Erika Nilsson

I samma match visade en Örebro-spelare framfötterna med begåvat mittfältsspel och dessutom ett vackert mål. Michelle de Jongh är namnet och nu är 20-åringen, rankad som en av de största talangerna i svensk damfotboll, beredd att göra fler mål på Vittsjö IP. Nu iförd Vittsjö-tröjan.

Ett annat intressant nyförvärv är unga Ebba Axelsson från Ifö-Bromölla.

– En spännande talang som vi tror mycket på, kommenterar Erika Nilsson.

Intressant är också att man tidigt gjorde klart med en ny assisterande tränare till Thomas Mårtensson, australiensaren Matt Ross. Han kommer närmast från tyska Frankfurt där han bland annat varit med om att föra laget till seger i Champions League.

– Det känns bra med Ross som jag tror kan tillföra mycket. Jag är försiktigt optimistisk, säger Erika Nilsson.

När det gäller truppen i övrigt så har målet varit att den ska vara spikad till den 15 december. Något som enligt Erika Nilsson inte ska vara omöjligt.

– Vi har ju veckan på oss.

Diskussioner om förlängt kontrakt förs bland annat med de båda finska landslagsspelarna Linda Sällström – tvåa i damallsvenskans skytteliga – och Emmi Alanen samt med talangfulla Ebba Hed.

Övriga spelare med utgående kontrakt är Alexandra Benediktsson, de båda nigerianskorna Osinache Ohale och Ngoze ”Sonja” Okobi, amerikanskorna Rachel Mercik och Genessee Daughetee, Emma Lundh samt veteranen Ifeoma Dieke.

– Lite osäkert vad gäller ”Iffy”. Hon har ju hunnit bli 36 år vid det här laget, säger Erika Nilsson som i övrigt ser fram emot lagets sjunde raka säsong i damallsvenskan med stor tillförsikt.

– Tidigare har vi ju som bäst en sjätteplacering. Målsättningen måste vara att förbättra den placeringen.

Gert Jacobsson

 

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se