torsjö live vers2

Mode är konst i Gunnel Götesdotters bok

Mode är konst i Gunnel Götesdotters bok

Mode är konst
Gunnel Götesdotter
Ars Divina Förlag

Gunnel Götesdotters bok Mode är konst kan ses som en fördjupning av hennes utställning med samma namn som visades i Hässleholm i höst.
Gunnel Götesdotter.

Det var när Gunnel Götesdotter återsåg sin stora skatt av teckningar från tiden som modetecknare och journalist i Paris som hon insåg den kulturhistoriska potentialen. Och att mode faktiskt ÄR konst. Ur det rika materialet skapade hon både en utställning och en bok.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Mode är konst kan läsas och tas in på många sätt. Som fördjupning till utställningen med samma namn är den självklar men boken klarar sig utmärkt på egen hand.

I 30 rikt illustrerade kapitel bjuds läsaren att se på bitar av tidsgobelängen – med glimtar från livet och modetrenderna – från 1960-talet fram till tidigt 2000-tal. Att bara bläddra och ta in de många bilderna ger inspiration till den som har minsta konst-, mode- eller teckningsintresse.

Gunnels livfulla modeteckningar känns igen på de typiska ögonen och de karaktärsfulla modellerna. Med sina ansikts- och kroppsuttryck förmedlar de en attityd av självkänsla och sund kaxighet som väl fångar tidsandan. Optimism och framtidstro. Allt var möjligt. Peace and love. En livsbejakande naivism, utan att bli frånstötande banal.

Men det här är inte bara en bok om konst och mode, utan också om mod och mognande. Gunnels rörliga liv i ett sjudande Europa och framför allt i världsstaden Paris skildras fint. Men också åren i Sydamerika, där diktatur och våld till sist kryper inpå och sprider mörker. Fast mest är boken en optimismens och glädjens historiebok som lättsamt och underhållande ger inblickar i tidens konst-, kändis- och modevärld.

1980-talets mode kunde se ut så här.
Modet växlade, här olika kjollängder.

Det hindrar inte att boken parallellt kan läsas som berättelsen om hur en talangfull, stark och målmedveten kvinna kunnat kombinera livet som konstnär med ett privatliv – där jobb och fritid ofta sömlöst gått ihop – och hur en ständig öppenhet för intryck kreativt omvandlats och gestaltas i de konstverk Gunnel producerade som tecknande modejournalist.

En varm kärlek till form och färg – och livet – lyser genom sidorna. Vi får komma nära och möta den riktigt privata Gunnel; bland annat som tidigt djurrättsmedveten och senare köttvägrare, övertygad feminist, liksom politiskt medveten och självständigt tänkande kvinna, med mod och integritet. En inspiratör och föregångare som går sin egen väg och vågar stå upp för det hon tror på. Boken innehåller symptomatiskt nog därför också det som idag skulle kallas ett #metoo-vittnesmål. Och så berättas den vackra historien om hur Gunnel fick bli mamma till en bedårande liten dotter född i Colombia.

Mode är konst är som en god och lättsmält bokpralin – i det inspirerande titt- och läsgodissortiment som vi alla lite då och då kan behöva få vila och hämta kraft ur. Den blir en utmärkt julklapp till både den unga konst- eller modeintresserade som mellan pärmarna får upptäcka perioden – eller till den mer mogna läsaren – som kan drömma sig tillbaka och återuppleva goda minnen från tiden.

Text och foto: Lotta Persson

Läs tidigare artikel om Gunnel Götesdotters utställning:

Gunnel Götesdotter delar med sig av modeteckningar och kärlek till Paris

Utställningen ”Mode är Konst” visas härnäst i:

Goselaere; Nederländerna: 28 april – 6 maj 2018

Trelleborg; Sverige: 8 september – 29 september 2018

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se