Gruppen-3a-328x120

Häktad för förberedelse till terrorattack i Köpenhamn

Häktad för förberedelse till terrorattack i Köpenhamn

IS-anhängaren Moyed al-Zoebi, som i våras frikändes från åtalet för mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö och som tidigare bodde i Vittsjö, har häktats för förberedelse till terrorbrott i Köpenhamn.

Enligt danska Ekstrabladet ville han angripa människor i Köpenhamn med knivar och detonera en sprängladdning.

Mordbranden som al-Zoebi frikändes ifrån orsakade stora skador i den shiamuslimska lokalen i Malmö. Foto: Polisen

Som Frilagt tidigare berättat tog Säkerhetspolisen omedelbart 30-årige al-Zoebi i förvar när han skulle släppas på fri fot efter rättegången i Malmö.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Tingsrätten fastslog, trots den friande domen, att det var bevisat att han var IS-anhängare. Säpo bedömde att han skulle kunna utföra terrordåd i Sverige och begärde att han skulle utvisas. Han kunde dock inte utvisas till Syrien på grund av säkerhetsläget där och inte heller till Saudiarabien där han tidigare arbetat. Han släpptes därför ur förvaret, men har stått under Säpos uppsikt.

Trots det kom för en dryg månad sedan nya misstankar mot honom. Det gällde då förberedelse till terrorbrott i Malmö. Enligt Ekstrabladet finns också misstankar om att han varit inblandad i en annan förberedelse till terrorbrott i Köpenhamn. Det var i somras och en annan syrisk man är redan dömd för det brottet i en domstol i Tyskland.

Svenska staten ersatte al-Zoebi med 97 000 kronor för att han satt oskyldigt frihetsberövad i samband med åtalet för mordbranden i Malmö.

Enligt Ekstrabladet anhölls han i Köpenhamn på torsdagen och häktades på fredagseftermiddagen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se