Gruppen-3a-328x120

Stefan W Igelströms färgrika naturkraft på Kulturhuset

Stefan W Igelströms färgrika naturkraft på Kulturhuset

Stefan W Igelströms färgstarka konst visas nu i kulturhusets utställningshall.

Just nu går det att se och njuta av Stefan W Igelström färgsprakande konst i Hässleholm Kulturhus utställningshall. Hässleholms konstförening är arrangören bakom utställningen ”Leve livet och fruktbarheten” som pågår till och med den 5 januari.

Det är verkligen en intensiv och sprudlande utställning besökaren bjuds på. De flesta av Stefan W Igelströms konstverk på utställningen är stora – både i format och i förmåga att väcka känslor. Det är naturen eller människor i ödmjukt samspel med naturen som är motiven.

En mäktighet och andäktig förundran fyller lätt betraktaren i mötet med tavlorna och färgintensiteten. Den som är öppen för det kan lätt fångas in av de vibrerande färgerna – eller rymdens vidd – och låta sig sugas in i drömlandskapen.

Själv säger Stefan att han vill avbilda och förmedla känslor. Det viktiga är då inte att färgerna blir de riktiga eller att kronbladen blir botaniskt korrekta i antal.

– Jag använder mig av starka färger för att förstärka de goda känslorna, förklarar han. Och fyller på att han nog är en drömmare. Som målar drömmar. En Paradissökare, säger han poetiskt om sig själv.

Viddernas sång heter detta verk.

Sedan 1992 är Stefan skåning och har nu sin ateljé i Vittsjö, men en uppväxt i Dalarna har satt spår i form av en sprudlande glädje att dekorera tillvaron på det livsbejakande sätt som kurbitsmåleriet sedan länge gjort i Stefans hembygd. Snidade och bemålade ramar är ett annat av de sätt som det folkloristiska arvet idag skymtar fram genom.

Naivist kallade Stefan sig som ung, men säger att han nu är för utbildad och kunnig för att längre få lov att kallas det. Flera gånger under samtalet kommer Stefan in på att det finns en kultursnobbism som vill se ner på färgglad konst. Den synen delar han inte. Tvärtom.

– Jag är mycket glad och stolt att ha fått tillhöra skaran naivister och idag vet jag att min konst håller, ler han tryggt och nöjt.

Som ung konstnär fick han i sin första recension läsa ett lite nypande utlåtande om att han inte var tillräckligt seriös som konstnär. Det gjorde ont. Men Stefan visste vad han ville med sin konst. Att sprida kraft och väcka glädje. Och det har han hållit fast vid.

Hans snart 40 års långa konstnärsskap spänner idag över mycket mer än det som visas upp i denna utställning – som mycket medvetet är sammanhållen kring olje- och akrylmåleri just för att uppnå de starka naturkänslorna.

Stefan menar att det går lite i vågor vilken typ av skapande han håller på med. Den som är nyfiken på att se mer sidor är välkommen på besök i hans ateljé när den är öppen. Eller besöka hans hemsida. Den pågående utställningen har tagit honom tre år att skapa. En tuff uppgift där han satsade så mycket energi att han dagen efter vernissagen ramlade ihop av utmattning.

– Men så brukar det ju vara pappa, påminde mig min dotter. Jag brukar nog bara förtränga det, skrattar en idag pigg och återhämtad konstnär som är i full färd med att grava jullax när Frilagt ber om en intervju.

Kanotikon

Det som visas upp är inte bara traditionella tavlor på duk – några friare verk finns också med. Denna typ av skapande i blandteknik med en fysisk tredimensionell effekt, och ofta med något snidat i centrum, säger Stefan att han alltid har på gång och skapar – parallellt med den traditionella teknik som han just för tillfället håller på med. Det är en slags grundläggande inspirationskonst som bara kommer till honom – växer fram utan plan eller ritning – och slutar i ett konstverk med en äkta djupverkan. Det kan vara en struktur, en färg eller en känsla som föder tanken och inspirerar. Spännande små detaljrika glasade tittskåp blir ofta resultatet.

Som drabbad av kroniskt trötthetssyndrom sedan 1993 vet Stefan hur viktigt det är att hitta kraft och att naturen är läkande. Så därför predikar han, som han kallar det, om naturens krafter.

– I en värld som har så mycket krångel, elände och tråkigheter blir det för mig viktigt att skapa något vackert. Jag vill se och förmedla det fina. Då får folk upp ögonen för hur viktig naturen är och det skapas en vilja att skydda. Det här är energier som vi behöver för vår överlevnad, säger en engagerad konstnär.

Fram till den 5 januari är alla välkomna att helt kostnadsfritt möta konstverken i utställningshallen på Kulturhuset och själva se vad de kan framkalla.

Text och foto: Lotta Persson

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se