torsjö live

Jag tror inte på tomten

Jag tror inte på tomten

Urban Önell

Ju äldre jag blir desto mindre intresserad blir jag av det materiella som hör till julen: Det där som handlar om kommers, att jultomten ska komma med klappar, det dignande matbordet och allt annat ståhej.

Det betyder inte att jag inte ser vårt behov av att samlas till fest. Visst unnar jag både dig och mig att umgås med nära och kära. Jag går också gärna till kyrkan för att få lyssna till julevangeliet, vackra psalmer och sånger. Läs inte heller det här som att jag skulle se ner på barnens förtjusning när de öppnar sina julklappar. Jag är bara för egen del så nöjd och tacksam med vad jag har fått här i livet. Jag har uppriktigt sagt så svårt att hitta något mer jag skulle kunna önska mig. De vänliga orden och de hjälpande händerna kan dock varken jag eller någon annan klara sig utan. Oavsett om det är jul eller inte. Det är en insikt som jag ständigt påminns om i mitt arbete i hemtjänsten.

Häromdagen läste jag Viktor Rydbergs kända dikt om den svenska hustomten. Ni vet den som börjar så här: ”Midvinternattens köld är hård. Stjärnorna gnistra och glimma. Alla sova i enslig gård, djupt under midnattstimma. Månen vandrar sin tysta ban, snön lyser vit på fur och gran, snön lyser vit på taken, endast tomten är vaken”.

Plötsligt såg jag hemtjänstens personal i allmänhet, och nattvakterna i synnerhet framför mig. Vi är en sorts hustomtar som åker runt även till enskilt belägna gårdar för att räcka ut en hjälpande hand. Ibland kan också några vänliga ord bidra med det där lilla extra som ensamma människor behöver. Det gör vi 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.

Viktor Rydbergs tomte är en tänkare: Varifrån kommer vi – och vart är vi på väg? Vad gör tidens gång med oss? Han ser hur människor åldras och byts ut av nya generationer. Det är frågor som också vi i hemtjänsten tvingas möta och får förnyad anledning att samtala om.

Jag tror som sagt inte på tomtar. Vi som jobbar i hemtjänsten är helt vanliga människor med fel och brister. En egenskap är dock nödvändig om du ska kunna göra ett bra jobb hos oss. Du måste tycka om människor och bry dig om dem.

Ingen har någonsin kallat mig hustomte när jag varit ute på jobb. Men häromdagen mötte jag en kollega som hade blivit kallad ängel. I våra bästa stunder kan vi få möta sådan uppskattning. Sådant som påminner oss om vad en hjälpande hand och ett vänligt ord kan betyda.

God jul!

Urban Önell

Viktor Rydbergs dikt i sin helhet finner du här.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se