logga-ligg-tjock

Stormskadade Modet repareras

Stormskadade Modet repareras

Starka stormbyar skadade i julhelgen nyinvigda skulpturen Modet i Tyringe. Vingarna med belysning är nu nedmonterade och under reparation hemma hos konstnären Lars-Åke Blom.

Det i Tyringe nyss invigda konstverket Modet skadades i julhelgens kraftiga blåst. Skulpturens vingar böjdes av de kraftiga stormvindarna och de är nu nedmonterade för reparation. Konstnären Lars-Åke Blom behöver några veckor på sig för arbetet – som också innefattar funderingar kring hur mycket han framåt ska fortsätta våga gå emot naturens krafter.

Skulpturen flyger fortfarande med blicken mot Tyringe centrum.

Lars-Åke är helt medveten om att han utmanar naturen. Redan innan helgens storm knäckte till vingarnas form var han därför på plats och studerade vindens påverkan på skulpturen.

– Jag fattade tidigt att det skulle bli nödvändigt att förstärka vingarna, säger en idag lite ledsen Lars-Åke Blom.

Förstärkningen hann han inte med att göra innan ännu mer vind kom. Men som väl var blev skadorna begränsade och konstverket kommer att gå att laga.

En lite dämpad konstnär svarar idag vänligt på Frilagts frågor. Trots att det som hände var förutsett, så är det tydligt att konstnären känner mer än en liten besvikelse över att behöva kompromissa med det estetiska. Det är det som smärtar mest. En synlig förstärkningsbalk bakom vingarna är inte vad konstnären vill ge sin skulptur. Men så kan det behöva bli.

– Jag vill såklart få behålla lättheten och inte behöva göra vingarna klumpiga, förtydligar Lars-Åke.

Förutom det känslomässiga kommer en förstärkning av vingpartiet också att innebära tekniska utmaningar. Två lager plexiglas med dolt belysningskablage tillåter inte direkt svetsning på vanligt vis.

Att hitta en bra balans mellan hållfasthet och estetik är den största utmaningen. Och har varit hela tiden. Skulpturens gracila form och böjning kräver att vingarna inte blir för tunga. Tjockare plåt var inte möjlig och är inte heller idag lösningen.

Att skulpturen placerats blickande in över Tyringes torg var också redan det att ta en strid med naturen och vindarna. Det var Lars-Åke klar över, men han ville ändå ha det så.

Är det en del av lösningen nu att ge efter på den saken?

– Tanken har föresvävat mig, så ja, vi får se om det blir nödvändigt ändra också på riktningen, svarar Lars-Åke.

Han känner att han behöver få lite tid att smälta det inträffade och jobba sig igenom de olika alternativen för att återkomma med de bästa kompromisserna. För självklart vill han inte att Modet ska behöva skadas igen.

– Men man får ta lite smällar när man utmanar naturlagarna och testar göra det ingen gjort förut, säger Lars-Åke med ett allvarligt skratt.

Han betonar också att hans önskan att genom konstverket få ge illusionen att det trotsar tyngdkraften är det som gör det hela så svårt – men det är också en väldigt viktig sak för honom att i det längsta få hålla fast i. Att behöva backa på sin vision är verkligen inte okomplicerat.

Men även utan vingar flyger och fungerar konstverket, kan Frilagts reporter rapportera från plats i Tyringe.

– Ja, jag är glad och stolt att den klarar sig ganska bra också utan sina vingar, ler Lars-Åke genom besvikelsen.

Så Lars-Åke Blom är alltså inte konstnären som tappar modet för en nästan förväntad motgång. Han fullföljer utmaningen och fortsätter jobba vidare på att igen få sin vackra skapelse bevingad – och stormtålig.

Text och foto: Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se