torsjö live vers2

Frilagts nyårslöfte

Frilagts nyårslöfte

Berit Önell, ansvarig utgivare för Frilagt

2017 har varit ännu ett spännande år med många nyheter och granskningar som inte hade kommit till allmänhetens kännedom utan Frilagt Hässleholm. Tack vare satsningen på medborgarjournalister och att Lotta Persson sedan i juni har praktik på heltid på Frilagt har bevakningen också kunnat breddas. En del av våra artiklar har citerats i andra medier och några har fått spridning över hela landet. Vi har tyvärr också varit utsatta för flera angrepp från krafter som vill tysta oss. Men det gör oss bara mer motiverade och medvetna om att Frilagt behövs.

Frilagt har i år bland annat avslöjat kommunens planer på att exploatera skyddsvärd natur på Göingeåsen, radikal islamism i Hässleholm, kommunpolitikers höga arvoden och pensioner, det stora utbrottet av smutsvattensvamp i Finjasjön, mörkandet av nervgift i alger och fisk i sjön, bråket och lögnerna om förslaget till fördjupad översiktsplan med undantag i skyddsavstånden kring reningsverket, en falsk Hovdalasida på nätet och att kommunen fortsätter att trotsa grundlagen genom att förhala diarieföring av offentliga handlingar.

Frilagt är – som det står på våra affischer – nättidningen som vågar gräva. Vi är inte rädda för makthavare som känner sig trampade på tårna och vi kommer aldrig att vika oss för politiska påtryckningar.

Det är själva poängen med Frilagt som ju startade som ett alternativ till den korrupta kultur som avslöjades under Norra Skåne-skandalen 2014, där dåvarande kommunalråden Lars-Göran Wiberg (C ) och Pär Palmgren (M) tog sig rätten att lägga sig i tidningens journalistik, kräva att tidningen skulle ”förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun” och flytta på undertecknad. Tidningsledningen försvarade inte pressfriheten mot angreppen. Tyvärr ser det fortfarande inte ut som att tidningsägarna lärt något av det som hände, trots att kommunalråden fick kritik av Justitiekanslern för att i insändare och mejl till tidningsledningen ha uttryckt sig på ett sätt som ”skulle kunna uppfattas som ett sätt att försöka påverka tidningens publicistiska beslut”. Wiberg har nu belönats med en plats i tidningsägarföreningens styrelse.

Samtidigt verkar Norra Skånes tidigare chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk, numera chefredaktör på Blekinge läns tidning, ha flyttat fram positionerna. I en intervju i branschtidningen Medievärlden den 29 december säger hon att hon tror att 2018 kommer att präglas av en ökad satsning på granskande, fördjupande och förklarande journalistik. Frågan är vad hon menar med det, hon som gjorde vad hon kunde för att tysta den granskande journalistiken på Norra Skåne efter kommunalrådens önskemål 2014. Landets samlade mediekår fördömde hennes agerande som ett svek mot pressfriheten och tidningen och kommunen fick gemensamt Föreningen grävande journalisters skampris Rullgardinen. Norra Skånes läsare fick dock bara veta att kommunen fått priset. Ingenting tyder på ånger, tvärtom har Mimmi Karlsson-Bernfalk i flera intervjuer försvarat sig med att hon ”bara flyttade på en kommunreporter”. Hon har också i flera sammanhang föreläst om att leda en redaktion i kris och nyligen medverkade hon i ett panelsamtal om #Metoo-rörelsen på Publicistklubben södra i Malmö.

När hon i Medievärlden får frågan om vad som varit sämst under det gångna året svarar hon: ”De alltmer oblyga och offensiva försöken att i politiska syften försöka smutskasta och ifrågasätta seriös nyhetsförmedling”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det var just vad undertecknad och Norra Skåne drabbades av 2014 och också vad Frilagt ofta utsätts för. Fast Mimmi Karlsson-Bernfalk och en del makthavare i Hässleholm menar troligen ungefär tvärtom, att det är Frilagt som är oseriös och i politiska syften ifrågasätter dem.

Så är det i alla fall lätt att tolka Facebook-inläggen från en av Socialdemokraternas företrädare i Hässleholms kommun och även i Region Skåne, Anders Wallentheim (S), bland annat ersättare i omsorgsnämndens arbetsutskott och gift med oppositionsrådet, tidigare kommunstyrelsens ordförande, Lena Wallentheim.

Den senaste tiden har han skrivit två lätt absurda inlägg av det slaget. Han nämner inte Frilagts namn, men talar med tydlig adress till oss om oseriösa personer som kallar sig journalister istället för aktivister och tycker att seriösa journalister och tidningar borde granska ”de avarter som förekommer inte minst i vårt närområde”. Så här lät en del av inlägget den 15 november:

”Att ha en egen agenda och personlig vinning samtidigt som man utger sig för att vara en grävande, granskande journalist känns inte bara fel och omoraliskt utan är i längden en fara för det fria ordet och vår demokrati!”

Nej, Frilagt ger ingen personlig vinning åt någon och det finns absolut inte någon politisk agenda. Självständig granskande journalistik är en av demokratins förutsättningar. De som är farliga för demokratin är snarare politiker som vill styra vad som får granskas och vilka journalister som ska granska dem.

Vi kan nog förvänta oss fler angrepp av det här slaget 2018 eftersom det – liksom 2014 – är valår och politikerna då är särskilt känsliga för att bli granskade. Kanske blir det också fler ”troll” som vi måste blockera på Facebook för att de går till attack mot både journalistiken och mot läsare som kommenterar artiklar på Frilagts Facebooksida. Vi får hoppas att vi slipper ytterligare datorintrång, ett sådant har vi också haft i höst, lyckligtvis utan att någon större skada uppstod.

Frilagts nyårslöfte blir i vilket fall att vi ska fortsätta med våra oberoende granskningar och att vi aldrig kommer att ge efter för politiska påtryckningar från något håll.

Tack för ditt stöd till Frilagt! Tidningen kommer att fortsätta att vara fri att läsa, men vi behöver även 2018 din stödprenumeration, förslagsvis 50 kronor per månad, för att kunna fortsätta verksamheten. Sprid gärna till fler!

Gott nytt år!

Berit Önell
Ansvarig utgivare
Frilagt Hässleholm

Här kan du stödja Frilagt:
Bankgiro: 597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se