Gruppen-3a-328x120

Mats Sturesson (C) vill ha politikerpension Lars-Göran Wiberg (C) har fått en halv miljon per år

Mats Sturesson (C) vill ha politikerpension Lars-Göran Wiberg (C) har fått en halv miljon per år

Tidigare kommunalrådet Mats Sturesson (C) lämnade nyligen alla politiska uppdrag. Från och med den 1 januari vill han ha politikerpension, vilket han har rätt till enligt reglerna. 54-årige Sturesson kan få denna så kallade visstidspension fram tills han blir ålderspensionär.

Han lär dock inte komma upp i samma höga nivå som partikollegan Lars-Göran Wiberg som fått ut cirka en halv miljon kronor per år i pension sedan han lämnade kommunpolitiken efter valet 2014. Hans pension grundar sig på arvode både som kommunalråd på heltid och som ordförande i ett kommunalt bolag, vilket inte längre är tillåtet.

Tidigare kommunalrådet Mats Sturesson (C ) har ansökt om så kallad visstidspension från kommunen från och med den 1 januari.

Enligt kommunens regler för visstidspension krävs att den sökande fyllt 50 år och i minst tre år haft månadsarvode på minst 40 procent av grundbeloppet eller haft uppdrag som sträckt sig över två mandatperioder. Kommunen har dock beslutat att arvode på 25 procent eller mer räknas som 40 procent. Det innebär att Sturesson kan räkna in både sin tid som byggnadsnämndens ordförande på 25 procent och de senaste månaderna som ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott på 30 procent. Tiden som kommunalråd hade inte räckt till.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Mats Sturesson har nu med god marginal nått upp till tre års tjänstgöring på minst 40 procent, trots att han bara var kommunalråd under två år och två månader.

Han tillträdde under förra mandatperioden som byggnadsnämndens ordförande i den borgerliga alliansen efter att Peter Groth (MP) hoppat av i september 2012.

Efter valet 2014, det vill säga från den 1 januari 2015, blev Sturesson kommunalråd i den rödgröna kommunledningen. Den posten fick han lämna den 1 mars i år då de rödgröna avgick från alla ordförandeposter och den borgerliga alliansen med stöd av SD och FV tog över. Sedan dess har han varit ledamot i kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunfullmäktige, ordförande i det kommunala industribyggnadsbolaget Hibab med mera. I april gjorde de rödgröna förgäves ett försök att återinsätta honom som kommunalråd.

Mats Sturesson har inte gått att nå på telefon sedan han via Anders Edwall, Centerpartiets kretsordförande i Hässleholm, den 11 december meddelade att han avgår. Edwall berättade i ett pressmeddelande att Sturesson hade svårt att hinna med sitt företagande samtidigt med uppdragen som fritidspolitiker.

Sturessons sista dag med arvode från kommunen var den 29 december. Då hade han under 2017 tagit emot 351 254 kronor i arvoden och övriga ersättningar. Dessutom har han en kort tid haft arvode som ordförande i Hibab, vilket han inte kunde få när han var kommunalråd på heltid. 2016 hade han som kommunalråd betydligt högre arvode, 712 752 kronor. För det året deklarerade han inkomst av tjänst med 898 134 kronor och underskott av näringsverksamhet med 1,2 miljoner kronor.

Mats Sturesson driver ett sågverk som enskild firma. Han sitter också i styrelsen i fastighetsbolaget Kristianstad Granaten AB, förutom i Hibab och dess dotterbolag. Senast han deklarerade överskott i näringsverksamhet var 2010. Överskottet var då 63 864 kronor. Det året hade han också 137 642 kronor i inkomst av tjänst.

Tidigare kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C ), numera regionpolitiker, kvitterade ut cirka en halv miljon per år i pension från kommunen 2015 och 2016. Foto: Region Skåne

Både Sturesson och Wiberg är födda 1963. Wiberg hade alltså fyllt 50 året innan han avgick. Om han får lika mycket pension per år fram till 65-årsdagen blir det totalt cirka sju miljoner kronor.

Wiberg fick 2014 ut 674 124 kronor i kommunalrådsarvode. Samtidigt fick han 112 356 kronor för uppdraget som ordförande i Hibab. Den 1 januari 2015 ändrades reglerna så att den som är kommunalråd på heltid inte kan få arvode för styrelseuppdrag i kommunala bolag. Det arbetet ska istället skötas inom kommunalrådstjänsten.

Kommunen betalade 2015 ut 506 148 kronor till Lars-Göran Wiberg i visstidspension. 2016 blev det 488 085 kronor.

Samtidigt har han fått arvoden och ersättningar för sina nuvarande politiska uppdrag inom Region Skåne där han är ledamot i regionfullmäktige, valberedningen, hälso- och sjukvårdsnämnden och sjukvårdsnämnd Kryh. Under 2016 fick han cirka 227 000 kronor i arvoden och ersättningar därifrån, 2015 blev det 117 000 kronor. Lars-Göran Wiberg är också nämndeman vid Hässleholms tingsrätt och företagare med enskild firma inom skogsnäringen samt styrelseledamot i Skånska tidningsföreningen UPA som äger tidningarna Norra Skåne och Skånska Dagbladet.

Kommunal visstidspension reduceras om mottagaren har förvärvsarbete.

Frilagt har sökt Mats Sturesson och Lars-Göran Wiberg.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se