Gruppen-3a-328x120

Kristina Digmans kreativa sagovärld flyttar in på Kulturhuset

Kristina Digmans kreativa sagovärld flyttar in på Kulturhuset

Kristina Digman målar de sista penseldragen för att få till det rätta väna ansiktet på en sagosnigel skapad av Per Lossing.

Just nu snickras, målas och byggs det för fullt bakom de pappersklädda rutorna i kulturhusets utställningshall. Allt ska komma på plats till invigningen den 27 januari. Då öppnas dörren för allmänheten att stiga in i Kristina Digmans sagodrömvärld. Samma dag bjuds besökare också in till en första skaparverkstad.

Ombyggnad pågår. Förutom den värld som just nu skapas i själva utställningshallen kommer Kristina Digmans kreativitet att möta besökaren på fler ställen i Kulturhuset. Ett fantasitält i biblioteket, en skaparverkstad och sagostund blir det också under vårvintern.

Med mindre än två veckor kvar till öppningen av den väletablerade barnboksillustratören Kristina Digmans utställning arbetats det intensivt. Utställningen ska lekfullt visa verk ur Kristinas rika produktion i en passande miljö.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

En sagosnigels ansikte får några sista penseldrag, grästaket på Floras hus läggs på plats och en gigantisk trollslända svävar redan högt över golvet i utställningshallen.

En mycket nöjd Kristina Digman möter Frilagt på smygtitt i det skapande kaoset.

– Jag är så lycklig, det blir ännu bättre än jag tänkt mig. Jag kan ju flytta in här nu, ler konstnären.

Kulturhusets utställningshall genomgår en totalförändring för att besökarna ska få se Kristinas olika konstverk i ett sammanhang som stimulerar kreativiteten ännu mer än bara i en traditionell visning. En utställning som Laholms konsthall skapat kring Kristina Digmans barnboksillustrationer är grunden.

– Vi adderar lite eget material i ett nära samarbete med konstnären och det ursprungliga konceptet, berättar Catharina Hjalmarsson, utställningsansvarig.

Det blir en interaktiv utställning och ett samarbete med skolorna. Bland annat ska Kristina Digman hålla i en workshop den 21 februari för lärare. Elever i de yngre åldrarna kommer att få besöka utställningen i ett ”skapande skola”-projekt.

Den utsända grupp från Hässleholms kommun som våren 2017 såg ursprungsutställningen tände direkt på idén. Det ena gav sedan raskt det andra. Men först sent i höstas fick Kristina överraskningen om hur Hässleholmsgruppen hade utvidgat grundkonceptet.

Utställningens centalpersoner samlade framför Floras hus; från vänster: Per Lossing, konstnären Kristina Digman, Mats Lindh och Catharina Hjalmarsson. En glad kvartett med ett tygtryck från av en av Kristina Digmans illustrationer som bakgrund.

Per Lossing, som till vardags återfinns som hantverkare i kommunens verksamhet på Hovdala, var en av dem som verkligen tilltalades av att få jobba med utställningen och Kristinas värld. Mats Lindh; konstnär som arbetar med kommunens utställningsverksamhet, var den andra.

Per står bakom snickerier och några av utställningens fantasifulla träfigurer, som alla hämtar inspiration ur Kristinas sagoboksbilder.

– Jag tycker att Per tolkat det superfint och fått ut essensen, säger Kristina, som först nu riktigt fattat och sett hur stort projektet blivit.

Floras hus i barnvänlig storlek kommer inte att stå på en kulle, men känslan från sagoboken Floras kulle skapas med gräs och blommor. Än så länge har bara halva huset fått sitt grästak. Snödroppar hoppas de kunna få fram till invigningen. Och kanske ett fågelbo. Så stort att det går att sitta i.

Att det ännu är mycket kvar att göra intygar de två utställningsbyggarna som flitigt jobbar på och utstrålar samma arbetsglädje som Kristina.

Mats Lindh berättar om allt spännande som han vet ska komma på plats de närmaste dagarna. Den nymålade lokalen med en ny väggdel kommer att få flera montrar fyllda med Kristinas kreativitet. Ljussättningen tar Mats också hand om.

Kristina Digmans originalutställning tog flera år att skapa. Den har förutom i Laholm visats i Dalarna på Ottilia Adelborgsmuseet. Fast där visades av utrymmesskäl bara bilderna.

– Nu med all rekvisita plus ljud och ljus och kanske fågelsång – så blir det 100 gånger mer här, strålar Kristina.

En stor fiskmobil ska hänga i taket och bli besökarnas första blickfång när utställningen öppnar.

Kristina är en välkänd och meriterad illustratör och författare med bland annat både Elsa Beskow- och Ottilia Adelborg-plaketten hemma i Båstad. Fram till idag har hon illustrerat mellan 30 och 40 böcker av vilka hon själv är författare till fyra med gestalten Flora och naturen i centrum.

Själv menar Kristina att den här utställningen är mest inspirerad av den fjärde Floraboken; Floras naturpysslor. Att använda det man hittar och samlar vill Kristina lyfta fram och verkligen inspirera till.

Floras gräsbevuxna hus och en snäll trollslända är några av de kreativa figurtolkningar som Per Lossing hjälper konstnären att skapa den passande utställningsmiljön med.

– Stenar, löv, kottar, pinnar och snäckor är något av allt det som går utmärkt att skapa små konstverk av. Jag förstärker former och hittar figurer i saker jag samlar på mig, säger hon och ögonen glittrar.

Kristina ser utställningen som en del av sitt skapande där hon kan få stanna upp och andas lite och njuta av allt hon åstadkommit. Vara i nuet.

Kristinas flödande kreativitet kommer också att flytta in i på lite fler ställen i kulturhuset och inspirera besökare. I stadsbiblioteket entré kommer ett svart fantasitält att resas. Det ska innehålla Kristinas illustrationer till boken Rädda spöket av Sanna Töringe. Tältet blir fullt med spännande överraskningar.

– Vampyrer, monster och annat läskigt, skrattar Kristina och tillägger ”och spökljus”.

Samma dag som utställningen öppnar kommer den som vill och törs att få kasta loss i en skaparverkstad i Ateljé Färgaren på kulturhusets andra plan. Den möjligheten återkommer den 3 mars och den 31 mars. En sagostund för de allra yngsta med högläsning från Kristina Digmanillustrerade boken Katt kan i skogen blir det den 3 mars.

Antingen du har ett aktivt öppet barnasinne eller vill väcka ett slumrande så hälsar Kristina Digman dig varmt välkommen att hämta energi i sin naturinspirerade drömvärld.

Mellan 27 januari – 21 april pågår utställningen.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se