Gruppen-3a-328x120

Ridhusförening träffade politiker

Ridhusförening träffade politiker

Hässleholms ridhusförening hade på måndagen ett halvtimmeslångt möte om de uppmärksammade vattenräkningarna med kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M), politiker från fritidsnämnden samt fritidschef Henrik Samevik.

– Vi fick lägga fram hur vi ser på det, att vi inte vill betala något vatten och att vi tycker att det är dålig fördelning av bidragen till olika föreningar, berättar Kerstin Grip-Ström, ordförande i Ridhusföreningen som snarast vill träffa kommunstyrelsen för att fortsätta diskussionen.

Föreningen hävdar att vissa föreningar får dolda hyressubventioner på flera miljoner kronor.

Kerstin Grip-Ström, till vänster, och Eva-Lotta Ahnell är mycket kritiska till kommunledningens beslut att tvinga ridhusföreningen att betala för vatten och avlopp. Foto: Berit Önell

Som Frilagt berättade för drygt en månad sedan hade kommunstyrelsen inte kontaktat Ridhusföreningen inför beslutet att kräva betalt för vattnet, något som föreningen haft fritt sedan anläggningen byggdes på 1980-talet. Den gamla muntliga överenskommelsen borde enligt en tidigare bedömning i fritidsnämndens arbetsutskott gälla, men kommunstyrelsen beslöt att betala räkningarna från 2013 och tills nu, men att från och med årsskiftet kräva att föreningen själv står för kostnaden. Beräknad årskostnad är 37 600 kronor. Cirka 140 000 kronor efterskänktes.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ridhusföreningen äger fastigheten och Hässleholms ridklubb, som driver ridskolan, och Hässleholms Hästsportförening hyr in sig där. De kommer att drabbas av hyreshöjningar, vilket kan drabba ridskolan med stor ungdomsverksamhet särskilt hårt. Även ridklubben var inbjudna till ett kort möte med politiker och fritidschef.

Pär Palmgren har tidigare sagt till Frilagt att kommunstyrelsen borde ha pratat med föreningen och att han kan tänka sig att riva upp beslutet om att Ridhusföreningen ska betala vattnet, om det kommer fram något nytt som visar att föreningen har rätt.

Ridhusföreningens företrädare har sagt att de har medlemmar som var med när den muntliga överenskommelsen gjordes och att de anser att de är missgynnade jämfört med föreningar som hyr lokaler av kommunen.

De har gjort en egen utredning där de visar stora skillnader i lokalkostnaderna mellan olika föreningar. Denna lämnades till kommunen i mellandagarna. Då hade fritidsnämnden just beslutat att se över fördelningen av bidrag med anledning av en skrivelse från Tyringe konståkningsklubb som också ansåg sig missgynnad.

– Bidragen är nog rättvisa, det inte det som är problemet, säger Eva-Lotta Ahnell i styrelsen för Ridhusföreningen.

Istället ligger alltså skillnaderna mellan de föreningar som betalar hyra till kommunen och de som äger sin anläggning.

– I några fall är hyrorna betydligt lägre än driftskostnaderna, förklarar Eva-Lotta Ahnell.

Hon talar om dolda hyressubventioner när föreningar betalar hyra till fritidsförvaltningen. Den är i vissa fall lägre än den hyra som fritidsförvaltningen i sin tur betalar till tekniska förvaltningen som inte heller tar fullt betalt för drift och investeringar. Därutöver kan föreningarna söka hyresbidrag, vilket inte den som äger sin lokal kan.

– Dessa hyressubventioner, i vissa fall flera miljoner kronor per år, ska jämföras med vårt vatten på 37 000 kronor, säger Eva-Lotta Ahnell.

Hon betonar att föreningen inte har något emot subventioner till sporter som behöver dyra anläggningar.

– Men vi önskar att ta del av samma förutsättningar, i enlighet med likabehandlingsprincipen, skriver föreningens styrelse i skrivelsen till kommunen som alltså var underlag för måndagens diskussion.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se