Gruppen-3a-328x120

HA-ledare dömd till fängelse för försök till grov utpressning

HA-ledare dömd till fängelse för försök till grov utpressning

Hells Angels president i Hässleholm döms till fängelse i ett år och sex månader för försök till grov utpressning. Brottet bedöms som grovt främst på grund av att gärningsmannen anspelat på att han hade tillgång till ett våldskapital genom sin ställning i Hells Angels. Tingsrätten tror också helt på offrets uppgifter om att han krävts på pengar och att om han inte betalade skulle HA-ledaren bränna ner hans hus och skada honom så att han blev invalidiserad. Om de träffades igen skulle han döda honom.

Utpressningsförsöket har enligt åtalet och domen sin grund i en otrohetsaffär för många år sedan. Målsäganden tog redan 2010 ett lån på 50 000 kronor för att betala ”skadestånd” till HA-ledaren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I november 2017 hörde HA-ledaren av sig igen och ville ha mer pengar. Bland bevisen finns ett inspelat telefonsamtal där målsäganden frågar om han lovar att inte elda upp hans hus och skada honom när han lovat att betala 100 000 kronor. Svaret blir: ”det är just därför du gör detta”.

Polisen medverkade och gav målsäganden råd vid telefonsamtalet. Dessutom utfördes en provokation vid ett möte med HA-ledaren på gallerian i Hässleholm när pengarna skulle överlämnas. Polisen bistod med inspelningsutrustning och den misstänkte kunde sedan gripas på väg därifrån med ett kuvert som han trodde innehöll 100 000 kronor.

HA-ledaren nekade till brott och förklarade att han såg det hela som en privatsak som inte hade med Hells Angels att göra. Försvarsadvokaten Lars Kruse hävdade att polisen provocerade fram ett brott som annars inte hade begåtts och att HA-ledaren därför inte kan dömas för det. Tingsrätten menar dock att provokationerna bara gav bevis för vad som redan tidigare sagts.

Målsäganden får 28 000 kronor i skadestånd.

HA-ledaren döms även för ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott.

Han häktades den 1 december, men släpptes efter rättegången för två veckor sedan.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se