torsjö live vers2

Kommunen ska minska kostnaderna med 19 miljoner i år

Kommunen ska minska kostnaderna med 19 miljoner i år

Kommunstyrelsens arbetsutskott var enigt om att delredovisning av förslagen ska ske redan i mars, från vänster Pär Palmgren M), Lena Wallenthem (S) och Lena Svensson (C). Med vid sammanträdet var också Hans-Göran Hansson (MP) medan Ulf Berggren (SD) hade förhinder och inte var ersatt. Foto: Lotta Persson

Hässleholms kommuns kostnader måste minska med 19 miljoner kronor i år. Om budgeten ska gå ihop förutsätts att det görs genom ”omstrukturerings- och effektiviseringsarbete inklusive förändrad politisk organisation”.

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår att kommunchef Bengt-Arne Persson får i uppdrag att, tillsammans med koncernledningsgruppen, redan den 28 mars delredovisa förslag till åtgärder i både nämnder och bolag.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det handlar om en så kallad budgetjustering utifrån finansförvaltningens specifikation. Kostnadsminskningen inleddes förra året med åtta miljoner kronor. De närmaste åren ska den fortsätta med 42 miljoner kronor 2019, 77 miljoner 2020 och 122 miljoner 2021.

De rödgröna ledamöterna i ksau föreslog tillägget att delredovisning ska ske till kommunstyrelsen redan i mars och fick med sig de övriga.

– Det är bråttom om vi ska få effekt redan i år, säger oppositionsrådet Lena Wallentheim (S).

Hon konstaterar att även ett långsiktigt arbete för att klara kommande års åtagande snarast måste inledas.

Budgeten för 2018 har nu ett plus på åtta miljoner kronor. Om inte omstruktureringarna sker kommer det istället att bli ett minus på 11 miljoner kronor i år, om förutsättningarna i övrigt är lika.

Berit Önell

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se