Gruppen-3a-328x120

Klartecken för åtta av tio utbildningar på yrkeshögskolan

Klartecken för åtta av tio utbildningar på yrkeshögskolan

Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm beviljas åtta av tio sökta utbildningar för kommande läsår. Totalt innebär det cirka 600 studieplatser.

Glädjen är extra stor eftersom skolan förra året inte fick en enda utbildning. Nu blev det dubbelt så hög utdelning som snittet i landet.

– En seger! En befrielse utan dess like. Här har fällts någon tår idag, säger rektor Tony Helm efter beskedet på fredagsförmiddagen.

Rektor Tony Helm är glad efter beskedet att åtta av tio sökta utbildningar på Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm får starta i höst. Foto: Lotta Persson

Yrkeshögskolornas utbildningar är framtagna i samarbete med näringslivet och siktar därför in sig på att utbilda den arbetskraft som motsvarar företagens behov. Därför har nio av tio också jobb efter examen. På många utbildningar är alla garanterade jobb.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Problemet har varit att pengarna inte räckt till för att starta alla utbildningar som efterfrågas. Regeringen beslöt därför att tillföra 922 miljoner kronor under åren 2018-2022, vilket ska räcka till en utökning med 14 000 nya platser.

Myndigheten för yrkeshögskolan tog i år emot 1028 ansökningar från hela landet. 525 beviljades, vilket är den högsta andelen någonsin, 43 procent. Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm beviljades hela 80 procent.

– I fjol firade vi 20 år med att inte få en enda utbildning, konstaterar Tony Helm.

Han ser omsvängningen delvis som en frukt av hårt arbete för att göra skolans kvaliteter kända.

– Vi hade redan väldigt goda resultat, men det fanns för lite pengar i systemet, säger han.

Skolan har under det gångna året på olika sätt informerat berörda myndigheter, varit delaktiga i starten av teknikcollege i Hässleholm och synts mer i media. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Annna Ekström (S) var också imponerad när hon besökte skolan i september.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) blev imponerad när hon i september 2017 mötte elever på Yrkeshögskolan Syd på Jacobssskolan i Hässleholm, här Ahmed Alkhelossi och Petar Stuc. Rektor Tony Helm och oppositionsrådet Lena Wallentheim (S) var med. Foto: Lotta Persson

De nya utbildningarna kommer att leda till nyanställningar, hur många kan Tony Helm inte svara på i dagsläget.

De beviljade utbildningarna sträcker sig i snitt tre år framåt. Ett nytt område för Hässleholm är tågteknikerutbildningen som startar som ett resultat av att Region Skånes tågdepå byggs här.

– Vi hoppas också kunna utveckla detta vidare med andra utbildningar inom tågområdet, säger Tony Helm.

Nu är utmaningen att fylla kursplatserna med elever.

-Det finns stor efterfrågan hos företagen, men teknikutbildningarna är inte de populäraste. Många ungdomar vill hellre bli Youtube-stjärnor. Här får i princip alla jobb innan skolan är slut, men konkurrensen är stor. Det saknas gedigen kompetens inom många områden, säger Tony Helm.

Upptagningsområdet sträcker sig från Halmstad i väst till Karlskrona i öst och från Ystad i söder till Växjö i norr.

– Det är positivt för Hässleholm att kunna erbjuda dessa möjligheter, säger Tony Helm.

Kommunalråden instämmer.

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) ser yrkeshögskolan som en viktig resurs för tillväxt. Foto: Berit Önell

– Det är ett glädjande besked för oss i Hässleholm, men också för hela regionen. Yrkeshögskoleutbildningarna är en viktig resurs för att tillgodose företagarnas kompetensbehov vilket i sin tur är nödvändigt för en positiv tillväxt, säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) i ett pressmeddelande.

Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande, är särskilt glad över att utbildningen till tågtekniker beviljats.

– Det betyder att Hässleholms roll som knutpunkt stärks ytterligare. Tillsammans med den nya tågunderhållsdepån och satsningen på höghastighetsstation är detta inte bara en stor del av vår identitet, utan en viktig del för hela kommunens utveckling, säger hon.

Följande utbildningar är beviljade i Hässleholm: Tågtekniker, elingenjör-elkonstruktör, elkraftsingenjör-projektering och beredning, entreprenör-elinstallation-auktoriserad elinstallatör, automationsingenjör, anläggningsingenjör-produktionsledning, byggnadsingenjör-produktionsledning, entreprenadingenjör-bygg och anläggning.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se