torsjö live vers2

Sockrade vallöften

Sockrade vallöften

INSÄNDARE. Sockrade vallöften. Nu, i veckan som gått, har socialdemokraterna varit de aktivaste. De har utlova några otillräckliga kronor till pensionärer, barnfamiljer och studerande. Lite bidrag hit och lite bidrag dit. Bara ge sken av att trygga välfärden. Men vart tog helheten vägen? En fungerande välfärd måste bygga på en solid grund. En av de nödvändigaste grundstenarna är trygghet i vid bemärkelse. Men fundamentet har börjat krackelera.

En stat och ett samhälle hålls ihop av gemensamma värderingar och medborgarnas vilja att solidariskt bidra till samhällsbygget. Idag är det tyvärr så att fusket i välfärdssystemen breder ut sig. Även riksdagsmän fuskar. Ledarskapet brister. Men situationen är allvarligare än så. Polisen rycker inte alltid ut vid larm om inbrott. Anmälningar om brott avskrivs i många fall direkt. Många äldre får ingen omsorgsplats trots stora behov. Skolan havererar. Köerna till cancerbehandling växer o.s.v.

Ändå verkar det som om yrkespolitikerna inte förstår. Denna grupp av ”politikeraristrokrati” lever i en värld där man avancerar om man är lojal med de som sitter i toppen. Säg ja till höjda ersättningar och förmåner. Kritisera inte topparnas kompisrelationer med t.ex. byggherrar. Sätt oblygt egenintresset liksom särintressen före allmänintresset. Bygga i en park? Inga problem. Köpa en onödig tomt till överpris? Inga problem. Ogiltigförklara 5000 namnunderskrifter? Inga problem.

Kommunfullmäktige beslutade vidare redan 2015 att den politiska organisationen i nämnderna skulle minska. Syftet var att effektivisera och att spara pengar. Två år senare beslutade samma kommunfullmäktige att avbryta ”projektet”. Det var nu för nära inpå valet sa man. Var det sant eller var det kanske så att flera i den politiska församlingen själva skulle bli av med sina platser i nämnder och presidium? ”Man sågar inte den gren man själv sitter på”.

Slutligen något om politikernas månadsarvoden som utgår från kommunens eget satta grundbelopp på 69 954:-. Om vi i stället, som Folkets Väl kräver, använde regeringens prisbasbelopp (45 500:-), och sänkte de politiska kostnaderna, så hade vi sparat 6 miljoner. Det är pengar som skulle komma väl till pass i kärnverksamheterna. Men ack nej. Höj bara skatten. Säg att det är för miljöns skull eller att det ska gå till välfärden. Det går säkert hem.

 

Björn Widmark

Folkets Väl

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se