torsjö live vers2

Naturpyssel och utställning i samspel

Naturpyssel och utställning i samspel

Skaparverkstaden var välbesökt i samband med lördagens vernissage på Kristina Digmans utställning. Diana, till vänster, och Michelle Göransson gjorde fina undervattensmiljöer.

Invigningen av Kristina Digmans konstutställning på kulturhusets entréplan samspelade perfekt med lördagens skaparverkstad en trappa upp.

Hanna Silverberg på hemväg från Kulturhuset efter en spännande dag både i Skaparverkstaden och på utställningen. Hon blev speciellt förtjust i Floras hus – där hon gärna flyttat in.

Rekordmånga besökare hittade till båda evenemangen och visade att tematanke är ett succérecept. Skaparverkstad på naturpysseltemat blir det på nytt den 3 mars och 31 mars. Kristina Digman-utställningen pågår fram till 21 april.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Pysselglädje fyllde verkligen kulturhuset under lördagen.

För Skaparverkstadens ledare Nelly Nilson Nyman var det helt självklart att ta vara på det starka naturpysseltema som Kristina Digmanutställningen har. En dubbel succé blev resultatet.

– Jag har varit ute och samlat på mig så mycket naturmaterial jag har kunnat hitta, säger Nelly och pekar på en hel bänk full med olika löv, pinnar och annat skaparnyttigt hon tagit med sig till ateljén.

Hon betonar att den som kommer till Skaparverkstaden inte alls behöver följa det som är temat för dagen utan det ska mer ses som en extra hjälp att komma loss med skapandet. Men dagens tema verkar tilltala alla.

Den välfyllda ateljén bubblar av aktivitet och överallt vid borden skapas det fantasifulla små naturkonstverk. Illustratören Kristina Digmans utställning, med sin stomme kring den lilla figuren Flora och hennes naturpysslor, kan nog inte vara mer perfekt som tema och inspiration.

Vuxna och barn hjälps åt att skapa. Fjädrar, pinnar, grenar, små kottar och blad omvandlas till härliga fantasivarelser. En äggkartongdel blir en larv.

Att öppna upp seendet för vad ett föremål med enkla medel kan förvandlas till är ett av Kristina Digmans mål med utställningen. Hon vill föra vidare den glädje hon själv har av den typen av lek och inspirera till att samla och skapa av föremål i naturen.

Att få leka är viktigt för kreativiteten. Och det behöver inte kosta så mycket.

– Jag är själv en samlare och leker varje dag, skrattar Kristina, när hon hinner förbi på ett kort, men mycket intresserat, besök i skaparverkstaden.

Hon är mycket nöjd med hur Nelly och skaparverkstaden tagit upp utställningstemat.

Karin Persson med barnbarnen Evelina och Matilda Gustavsson stortrivdes i Skaparverkstaden. -Vi besökte först utställningen, som var fantastiskt fin.
Elisa Lucchesi och mamma Linda har hjälpts åt att pyssla.

Elisa Lucchesi och mamma Linda myser i takt och inspekterar sina just klara små konstverk. En fin liten grön figur skapad av ett rhododendronblad kikar snällt ut på betraktaren från pappret Elisa limmat den på. Frodig grönska av cypressblad och små fina lövmoln fulländar tavlan och väcker en nyfikenhet på vem figuren egentligen är och vad den har för sig. Den saken tar nog Elisa reda på mer om när hon leker vidare hemma.

– Det är jättekul att komma hit och skapa, intygar både Elisa och Linda.

Elisa är en van skapare som säkert kommer hit igen. Hon bokade direkt in dagens besök när mamma och hon läste om det på Kulturhusets anslagstavla.

-Att få pröva, att upptäcka sin kreativitet och skapa är jätteviktigt, säger mamma Linda.

Att kulturhuset finns till och är öppet för alla är jätteviktigt att sprida, fyller mamma Linda på – som svar på vad de mer vill säga om dagens upplevelser.

– Man lär sig att läsa, använda datorer, se dockteater och lär sig ta emot kultur, att det inte är komplicerat eller något konstigt och bara till för vissa, säger Linda.

Therese Svennings familj har också upptäckt skaparverkstaden och de är här för andra gången. Idag gör hon och tre av de fem barnen färgrika konstverk av fjädrar.

Nicole, Felicia, Alice och mamma Therese Svenning är på skaparverkstad för andra gången. Skapandet har gått bra och Nicole har målat och dekorerat den livsbejakande tanken – ”In life it’s very important to be happy” .

– Skaparverkstaden är alldeles fantastisk. Att den finns betyder mycket för mig och barnen. Tänk att vi bara kan komma och ta del av allt detta utan att ens behöva flytta undan efter oss, säger Therese.

Att dessutom helt kostnadsfritt få tillgång till både material och utrymme, kan hon inte nog betona sin stora tacksamhet för. Lilla dottern Alice har idag utsett limpistolen som sin stora favorit.

Karin Persson är på skaparverkstaden för första gången med barnbarnen.

Evelina, snart åtta år, håller på att måla och med olika naturdelar skapa en bild av Floras hus med staket och sin blåa grind. Lillasyster Matilda, snart sex år, är nästan klar med sin lika fina bild av den stora snigeln hon såg nere på utställningen. Ett löv fungerade perfekt att ta till som snigelhusdekoration.

Vernissagepubliken uppskattade att deras inspiration idag genast kunde omsättas i eget naturpysslande i ateljé Färgaren.

Rekordmånga besökare kunde Nelly Nilsson konstatera när hon stängde verkstaden klockan 14. Så värst mycket gratis fika gick det däremot inte åt. Det hanns nog helt enkelt inte med så många pauser när skaparivern släpptes lös.

Några små nöjda konstnärer på hemväg från ateljén tog sig däremot tid med ännu en sväng inom utställningshallen. Stolt visade de upp sina verk för Kristina Digman. Att delad glädje är dubbel glädje visade sig i både Kristinas och de unga skaparnas glada leenden.

Text och foto: Lotta Persson

Felicia Korán med styvmamma Monilyn Korán i pysslartagen.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se