torsjö live vers2

Landsbygdsministern stannade till i byastugan i Västra Torup

Landsbygdsministern stannade till i byastugan i Västra Torup

Dags för kommunalrådet Lena Wallentheim (S), byalagets Connie Asterman och lantbruksminister Sven-Erik Bucht (S) att dricka kaffe och äta tårta efter att ha samtalat om landsbygdens möjligheter och utmaningar.

Vad har Hässleholm som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) borde få se? Varför inte Västra Torup och byastugan? Här fick han möta engagerade bybor i byalaget, och socialdemokratiska partikamrater från kommunen.

Sven-Erik Bucht talade om landsbygdsfrågor med bybor och lokala socialdemokrater i Västra Torup.

Brasan är tänd i spisen och det är varmt och gott i den gemytliga byastugan. Huset är i gott skick och vittnar om det stora engagemang som finns bland byborna. Vill man att kyrkan, idrottsplatsen och en brokig skara småföretag ska hållas igång – då kan man inte slå sig till ro.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Skolan i byn har överlevt alla nedläggningshot. Redan på 70-talet började man bussa ut barn till skolan för att hålla den vid liv. Nu befinner man sig i ett läge där det behövs en utbyggnad för att möta behoven.

Byalagets representanter, med den driftiga Connie Asterman i spetsen, informerar ministern om vad de gjort för att byn ska leva och blomstra. Det gäller att se möjligheter och att ta vara på dem.

– Vad inte Connie vet om bidrag man kan söka är inte värt att veta, säger Connies partikamrat, kommunalrådet Lena Wallentheim (s).

Sven-Erik Bucht lyssnar intresserat. Han har besökt ett hundratal av landets kommuner och har som mål att besöka alla. Landsbygdsfrågorna är komplexa.

– De gröna näringarna är viktiga, men det ser olika ut ute i kommunerna, säger Bucht. Det kan vara antingen jordbruk, skogsbruk, gruvnäring eller besöksnäring som är viktigast. Vi måste också tänka på att det finns stadsnära landsbygd, och extrem landsbygd som i norr.

Bredband via fiber och infrastruktur är dock två viktiga frågor i Sveriges alla kommuner, det är både Bucht och de lokala partiföreträdarna överens om.

När pressträffen lider mot sitt slut är det dags för kaffe och tårta. Ett antal bybor dyker upp i lokalen och får därmed möjlighet att möta ministern. Bland dem de båda tonårstjejerna Ida Sankilampi och Anna Fridvall. De läser upp ett brev de varit med om att skriva där de förklarar varför tåget borde stanna i Västra Torup och inte bara susa genom byn i hög hastighet. Hur mycket lättare är det inte att bo kvar på landet om man inte alltid är beroende av bil och föräldrar som skjutsar?

Tonåringarna Ida Sankilampi och Anna Fridvall påtalade behovet av tågstopp i Västra Torup för landsbygdsministern.

Sven-Erik Bucht som är en politiker med lång erfarenhet, ser ut att lyssna lika intresserat till dessa unga flickor som han gjorde när byalaget hade ordet.

Vem är han då egentligen? En av hans meriter är att han 2007 utsågs till årets svensk av tidskriften Fokus. Han var då kommunalråd i Haparanda. Bucht hade bland annat lyckats övertala Ingvar Kamprad att det var just där som IKEA skulle bygga ett nytt varuhus i regionen.

Sämre gick det när livsmedelsföretaget Findus i Bjuv hotades av nedläggning 2016. 450 anställda varslades om uppsägning. Nättidningen Bjuvsnytt avslöjade att Christer Denrell, en före detta vd för Findus, lagt ner stor möda på att få till ett möte mellan Findus utlandsbaserade ägare och den svenska regeringen. Mötet ledde till intet. Enligt Denrell hade kanske partikamraterna, statsminister Stefan Lövén eller näringsminister Mikael Damberg lyckats bättre än Bucht, då landsbygdsministerns kunskaper i engelska språket inte visat sig vara han starkaste sida.

Samma dag som Bucht besöker Västra Torup har han genomfört ett återbesök i Bjuv. Denna gång med positiva nyheter. Ett nybildat svenskt företag, Foodhills tar över anläggningen, med ambitionen att skapa ett livsmedelscentrum för en mångfald av olika bolag i branschen. Minst 100 miljoner kan komma att investeras i Findus anläggning. Frilagt passar på att be Bucht kommentera framtidsutsikterna för Bjuv.

– Om tre år ska det vara lika många anställda som det var innan, säger Sven-Erik Bucht trosvisst. Sedan kan det bli ännu fler.

Kommunalrådet i Bjuv, Anders Månsson (S) tog också emot beskedet med tillfredsställelse. Till Sveriges television sa han under tisdagen:

– Lika ledsen som man var när nedläggningsbeskedet kom, lika glad är man nu.

Findus ärtförädling med en handfull anställda kommer att vara kvar i Bjuv som hyresgäst efter Foodhills övertagande.

Efter besöket i Västra Torup åker Sven-Erik Bucht under onsdagen vidare till Svalövs naturbruksgymnasium. Därefter till jordbruksmässan i Malmö och Övedskloster i Sjöbo kommun.

Med sig i fickan från besöket i Västra Torup har dock landsbygdministern ett brev till regeringen från tonåringar i Västra Torup som berättar varför det är så viktigt att tåget ska stanna i deras by.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se