torsjö live vers2

Åsa Erlandsson utesluten ur SD på grund av ”illojalitet”

Åsa Erlandsson utesluten ur SD på grund av ”illojalitet”

Åsa Erlandsson, politisk sekreterare för Sverigedemokraterna i Region Skåne, utesluts ur partiet. Hon är gift med Ulf Erlandsson som för snart ett år sedan tvingades avgå som kommunalråd i Hässleholm efter SVT Skånes granskning av hans affärer.

Patrik Jönsson, partiets gruppledare i regionfullmäktige, bekräftar att Åsa Erlandsson uteslutits på grund av ”illojalitet gentemot Sverigedemokraterna”, men ger inga ytterligare kommentarer, med hänvisning till att personärenden är sekretessbelagda.

Åsa Erlandsson utesluts ur Sverigedemokraterna. Hon anklagas för illojalitet, men säger att hon inte fått veta på vilket sätt hon skulle varit illojal. Foto: Urban önell

Åsa Erlandsson berättar för Frilagt att hon i januari anklagades för illojalitet mot både partiet och regionrådet Patrik Jönsson, men aldrig fick veta på vilken grund. Hon tvingades förklara sig inför partistyrelsen i ett brev. Regionfullmäktigegruppen har också haft ärendet uppe. Hon har inte fått något besked från partiet om uteslutning, men fick på måndagskvällen veta att partiets fullmäktigegrupp kallats till ett möte på tisdagen ”gällande uteslutningsärendet som diskuterades på förra mötet”.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Hon kände till att partistyrelsen skulle ha möte i fredags.

– Jag hade fått veta att jag skulle få ett ”besked med motivering” idag, men har inte fått något, säger hon.

Hon försökte arbeta som vanligt på måndagen, men sedan söndagskvällen kommer hon inte längre åt skrivelser som ligger på partiets dropbox och på måndagsförmiddagen blev hennes SD-mejladress nedstängd.

Nu vet hon inte riktigt vad som gäller. Hon är formellt anställd som politisk sekreterare och har inte blivit uppsagd. Patrik Jönsson är hennes chef.

– Jag tycker att det är ett skamligt beteende från både Patrik Jönsson och partistyrelsen, säger Åsa Erlandsson.

Hon säger att hon i januari konfronterade Patrik Jönsson som ska ha erkänt att det var han som försett någon i partistyrelsen med information om henne.

– Jag undrade varför han gjorde så nu när det var lugnt i både Hässleholm och i regionen. Han svarade att det är så det är när det är valår, säger hon.

Regionrådet Patrik Jönsson är Åsa Erlandssons chef. Han bekräftar uteslutningen, men vill inte ge ytterligare kommentarer på grund av sekretess kring personärenden. Foto: Urban Önell

Hon har sedan länge tackat ja till att kandidera till regionråd i valet, men har tänkt att det kan bli plats för mer än ett råd.

– Men Patrik och det övriga gubbväldet ser mig nog som ett hot och vill positionera sig inför valet. De tänker väl på sin försörjning också, säger hon.

Själv ser hon inga problem att försörja sig i sitt tidigare yrke som distriktssköterska.

Hon tror att anklagelserna mot henne också härrör från det hon kallar cirkusen i Hässleholm våren 2017, men tycker att det är märkligt att det dröjt så länge.

– Vi har inte diskuterat det mer än vid ett möte strax efter händelsen. Det har rullat på bra sedan, även om jag märkt att Patrik försökt hålla mig tillbaka lite, säger hon.

Åsa Erlandsson beskriver sig själv som lojal till partiet. Hon har bland annat suttit i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Jag hade inte funderat på att lämna SD och jag brinner för sjukvårdsfrågorna. Nu hade jag kommit in i det och skulle kunna vara en tillgång för partiet, säger hon.

I sitt brev till partistyrelsen skriver hon också om det som hände i Hässleholm. Hon menar att Patrik Jönsson ville ha bort Ulf Erlandsson och därför läckte till media och förvrängde uppgifter.

– Ulf fick aldrig tillfälle att berätta sin version för partistyrelsen, säger hon.

Patrik Jönsson meddelar Frilagt via sms att ärendet angående Åsa Erlandssons uteslutning har hanterats och beslutats av partistyrelsen. Han hänvisar vidare till ”riksorganisationens presstjänst”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se