Gruppen-3a-328x120

Modet är tillbaka

Modet är tillbaka

Skulpturen Modet med förstärkningarna på plats – en extra påle i basfundamentet och stag på baksidan av vingarna ökar nu vindtåligheten. Från åskådarnas huvudvinkel är förändringarna nästan osynliga. Foto: Lottas Persson

Den stormskadade skulpturen Modet i Tyringe är hel igen. Konstnären Lars-Åke Blom har haft stor hjälp av familjen att få reparerat och förstärkt de skadade vingarna. I lördags sattes de på plats. Också markinfästningen förstärktes.

Reparationen av vingarna syns bara för den som betraktar skulpturen bakifrån. Foto: Lotta Persson

En lättad Lars-Åke Blom är mycket glad åt att projektet på nytt är i mål.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det var ett betydligt större arbete och mycket svårare än vi först hade tänkt oss. I princip har vi gjort om vingarna, säger han.

Vingarna, som består av tre olika lager, förstärktes på flera ställen.

– Det är mest Fredrik som har jobbat; jag har inte gjort ett dugg, skrattar Lars Åke.

Det visar sig inte vara helt sant, men det är viktigt för honom att berätta att han haft väldigt stor hjälp av sonen Fredrik Blom, dennes kusin Johan Rosengren och dottern Theresas man Martin Lund.

– Fredrik har gjort det mesta av jobbet med vingarna, men alla har verkligen hjälpt till, säger en tacksam Lars Åke.

Han har känt sig ganska pressad av att reparationen behövt ta tid. Speciellt när hustrun Lisa kommit hem från jobbet i en livsmedelsbutik i Tyringe.

– Varje dag har hon sagt att det är två, tre stycken kunder som frågat när vingarna kommer på plats.

Skulpturen skadades i julhelgen. En tuff missräkning. Sjukdom hindrade Lars-Åke ifrån att starta med reparationen direkt. Dessutom var det känslomässigt hårt att behöva backa på sin dröm och ge både vingarna och infästningen förstärkningar. Lars-Åke ville inte att skulpturen skulle förlora lätthet. Men det är inte modigt att trotsa hållfasthetslagar – så till sist insåg han att han måste acceptera faktum.

– Det kanske hade gått att lösa på annat sätt; jag är ju inte en ingenjör, bara en konstnär, säger Lars-Åke.

Att förstärkningarna ändå inte blev så störande ser han idag. Det var lite spännande timmar innan det efter lördagens återmontering gick att testa att vingarnas belysning funkade som den skulle.

Lars-Åkes envishet, som fick sig en tillfällig stukning vid skulpturskadan, verkar redan ha hämtat sig ganska bra. Utan den envisheten hade förmodligen Modet varken kommit till eller fått sin spännande historia. Men nu flyger fjärilsflickan stolt och lätt igen och kan utmanas av nya vindar.

– Nästa storm kommer jag att vara på plats och bevaka vad som sker, lovar Lars-Åke.

För han ser det som hänt som en läroprocess och att det kan komma att behövas göras mer ändringar. Nu har han modet att se på framtiden så.

– No problem, no life, summerar han vist.

Han berättar att han vaknade mycket nöjd på söndagsmorgonen och fylldes av ett stort lugn och lycka över att problemen lösts och att Modet äntligen stod klar igen. Och att han fått så fin hjälp.

– Det är en häftig känsla att ens barn nu tar över och hjälper till att göra det jag inte kunde göra, avslutar en stolt Lars-Åke.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se