logga-ligg-tjock

Åsa Erlandsson politisk vilde och vågmästare

Åsa Erlandsson politisk vilde och vågmästare

På onsdagseftermiddagen låg beskedet om uteslutning från Sverigedemokraterna i Åsa Erlandssons brevlåda. Men hon tänker inte avgå från sina politiska uppdrag i Region Skåne utan blir nu politisk vilde – och vågmästare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Åsa Erlandsson som uteslutits från SD blir politisk vilde och vågmästare i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne. Foto. Urban Önell

Åsa Erlandsson är gift med Ulf Erlandsson som för snart ett år sedan avgick som SD-kommunalråd i Hässleholm efter avslöjanden i Expo och SVT Skåne. Hon var en av sex medlemmar som därefter lämnade sina uppdrag i kommunfullmäktige i protest.

Hon har nu i några veckor vetat att det fanns ett uteslutningsärende mot henne och att hon anklagades för illojalitet, men hon hade inte fått något besked innan partiet på måndagen stängde ner hennes mejlkonto. Hon har fortfarande inte blivit uppsagd från sin tjänst som politisk sekreterare hos regionrådet Patrik Jönsson. Han bekräftade dock på måndagskvällen att Åsa Erlandsson uteslutits.

På onsdagen deltog hon i ett sammanträde med sjukvårdsnämnd Kryh.

– Jag har fått oväntat stöd från ledamöter i andra partier. En del får ju inte samarbeta med SD, men nu är jag oberoende, Åsa med streck (-) istället för partibeteckning, säger hon.

I hälso- och sjukvårdsnämnden blir hon dessutom vågmästare eftersom nämnden har 15 ledamöter, varav sju rödgröna, sex från alliansen och två från SD, varav hon varit den ena.

– Det var ju kul, säger hon.

I brevet från SD:s partistyrelse står att hon har haft ett partiskadligt beteende och agerat illojalt mot Patrik Jönsson. Partistyrelsen hänvisar bland annat till tre artiklar i Norra Skåne där hon uppges ha uttalat sig i syfte att skada och misskreditera partiet. Det handlar bland annat om hur det gick till när hon meddelade sin avgång i kommunfullmäktige.

Hon medger att hon framfört viss kritik.

– Jag sa att när det blåser står man upp för varandra i ett parti och det anser jag inte att Patrik Jönsson har gjort här.

Partistyrelsen menar också att det är oklart om Åsa Erlandsson har sin egentliga solidaritet hos SD eller hos maken Ulf Erlandssons nya parti.

– Jag kandiderar inte till kommunen utan enbart till regionen och Ulfs parti Kommunens röst bara till kommunen, säger Åsa Erlandsson.

Hon drar slutsatsen att det som hände för nästan ett år sedan i Hässleholm ligger till grund för uteslutningen.

– Jag har inte sagt något om detta senare eller gjort något som skulle kunna uppfattas som illojalt, säger hon.

Brevet förklarar att frågan inte lyfts förrän nu med ”hänsyn till det osäkra läget som var i samband med turbulensen i Hässleholm”.

– Istället blir det nu, precis innan regionfullmäktigelistorna ska spikas, säger Åsa Erlandsson.

Hon tycker inte heller att det verkar som att partistyrelseledamöterna tagit med hennes svar på deras frågor i januari i bedömningen.

Frilagt har sökt SD:s rikskansli för en kommentar. På tisdagen meddelade presstjänsten att svar skulle komma på onsdagseftermiddagen.

– Vi bekräftar att Åsa Erlandsson är utesluten. Utöver det ger vi inga detaljer i personärenden på grund av sekretess, säger Mikael Bystedt på onsdagseftermiddagen.

Han svarar inte heller på varför Åsa Erlandssons mejlkonto stängdes ner redan på måndagen eller om en sådan åtgärd är enligt partiets rutiner.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se