torsjö live vers2

Sluta förfölja vargen!

Sluta förfölja vargen!

INSÄNDARE. De senaste dagarna har vi i skånsk media kunnat ta del av filmer på varg tagna av privatpersoner. Vargen har vid några av dessa filminspelningar blivit förföljd av bilister. I två av dessa filmer visar vargen mycket tydligt med sitt kroppsspråk att den är stressad och skrämd och att den till slut flyr. Den här attityden gentemot varg är både förkastlig och olaglig.

I jaktlagen 31§ står följande. Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.

Man får således inte köra efter och/eller genskjuta vargen för att filma den. Det är mycket tragiskt att se vilda djur stressas på det sättet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Av någon underlig anledning så är det endast rovdjur och då främst vargen som enligt några högljudda beter sig onormalt när den vistas nära hus och människor. Vildsvin, rådjur, älgar och övrigt klövvilt kan visserligen vara lite ”jobbiga” , och de kan t.o.m förstöra grödor, men jag har aldrig hört eller läst att de blir stämplade som ”sjuka” eller har ”onormalt beteende” inte heller att de ska vara ”naturligt rädda för människan” annars ska de skjutas.

Vargen däremot tillskrivs i princip alltid ovannämnda tillmälen. Har den dessutom tagit sig friheten att röra sig på en väg genom en by så är den definitivt ”inte som den ska vara”.

Alla dessa orätta uttalanden om vargen ska inte få stå oemotsagda.

För att spara energi så använder sig vargar av vägar och upptrampade stigar, de går även i varandras spår i snön för att spara så mycket energi de bara kan. Så om du har turen att möta en varg på en stig eller på en väg – stanna bilen, njut och filma den korta tid du på dig har innan den ger sig iväg i sakta trav.

Våra hundar härstammar från vargen och många forskare menar på att de är samma art. Det är därför INTE konstigt att vargar kan visa intresse för hundar. En hund kan vara en potentiell partner likväl som den kan vara en konkurrent om ett revir/byte. Att det händer att jakthundar blir tagna av varg i vargrevir betyder inte att det är något fel på vargarna det heller, snarare tvärtom. De är väldigt måna om sitt revir och om sin flock. Att däremot släppa sin hund i ett vargrevir är som att spela rysk roulett med sin hunds liv som insats. Dock så är det gratis veterinärvård om jakthundarna blir skadade av varg. Och staten betalar 20 000 för en vargdödad hund oavsett ålder, ras och värde och det privata försäkringsbolaget betalar även de ut livförsäkring. Inte för att jag tror att någon skulle släppa ut en dålig eller gammal jakthund för att sen ondgöra sig över vargen om något skulle hända.

Vi har en centerpartistisk tidning här i stan vid namn Norra Skåne. De flesta känner nog till att centern är ett rovdjursfientligt parti och det vill Norra Skåne naturligtvis göra klart för sina läsare. Jag fick mig ett gott skratt häromdagen. Under rubriken ”Tipslista om vargen kommer ” har journalisten fått kämpa för att få ut sin information på det sättet som han vill ha. Vem minns inte tv-programmet Nöjesmassakern från 80-talet, sketchen med Sven Melander och en liten flicka. I en av programmets mest klassiska sketch intervjuar Sven Melander en liten flicka och frågar vad hon önskar sig mest av allt i hela världen. ”En docka” svarar hon, varvid Sven säger ”Njaa, jag menar nånting större”, varpå flickan spär på med en cykel, video, pengar m m. Sven försöker alltmer irriterad lirka fram svaret ”Fred”, och då flickan säger ”krig” istället tappar han humöret totalt och skriker ”Men va fan, är du dum i huvet!?”. Äntligen får han flickan att säga ”fred”, och vänder sig mot tittarna med orden: ”Ja, det är alltså vad svenska barn önskar sig mest av allt idag – fred på jorden!”

Likt Sven Melander så kontaktar journalisten länsstyrelsen i Skåne och undrar om det har uppstått frågor kring hur man beter sig om man träffar på en varg. Han får till svar- Det finns inget universaltips- Nej, tyvärr. Man ska inte vara rädd men ha samma respekt som för alla vilda djur. Om man har tamdjur så kan man öka tillsynen och se över stängsel. Nu nöjer sig dock inte journalisten med detta svar så han vänder sig till Västra Götalands Länsstyrelses hemsida. De har publicerat en rad råd enligt journalisten som präntar ner dessa. Nu kan man ju tycka att journalisten vid andra nappet har borde ha fått frid med sin artikel. Men nej icke, nu riktas journalistens blickar österut mot vårt grannland Finland i sökandet efter det rätta svaret. Och där med fet text kan jag läsa att Finska YLE sammanställde en lista på råd vid möte med varg med hjälp av en erfaren jägare som kallas Bobi. Äntligen verkar den sökande journalisten ha fått sinnesro och kan till slut publicera sin artikel. Några tips från Bobi :

* Titta efter om det finns någon plats där du kan klättra upp, till exempel en stor sten, träd eller stege. Vargar klättrar inte. Vänta där tills vargen avlägsnat sig.

* Dra dig lugnt tillbaka från det håll du kommit, träng inte in vargen i en vrå och spring inte.

* Gör dig större än du är. Var högljudd och vifta med armarna, uttryck dig med gester.

Vill man ta del av oberoende information om varg och övriga stora rovdjur så rekommenderar jag följande sidor:

Skandulv- forskning om vargar i Skandinavien 

Rovdjurscentret De 5 Stora- Ett oberoende kunskaps och informationscenter om de stora rovdjuren 

Naturvårdsverket- naturvardsverket.se

Jeanette Ström Carlsson

https://www.youtube.com/watch?v=Lr3aDSRnIoo&t=13s

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se