Gruppen-3a-328x120

Lätt att bli insnöad

Lätt att bli insnöad

Gert Jacobsson

Jag roade (?) mig med att ta en titt på väderkartan inför kvällen och morgondagen. Kanske lite i hopp om att våren snart ska vara i antågande.

Och det såg väl inte alltför pjåkigt ut vid en första anblick. För säkerhets skull bestämde jag mig dock för att kolla prognoserna från fyra olika institut. Och faktiskt, för en gångs skull stämde de ganska bra överens. Två av dem visade halvklart och 0 grader, en tredje visade dock på mulet väder medan den fjärde hävdade att det regnade. Kan det ändå vara så att våren är lite smått på väg? Så råkar jag titta ut genom fönstret och blir snabbt tagen ur den villfarelsen. För vad får jag se? Jo, ett ymnigt snöfall. Det är tydligen inte helt enkelt att hålla sig a jour med verkligheten…

Något som för övrigt, i allra högsta grad, tycks gälla även för tjänstemän och politiker i Hässleholms kommun.

För där är man om möjligt ännu mer verklighetsfrämmande än vad man är på de meteorologiska instituten. Med ena handen genomförs radikala förändringar i centrum. Allt för att, som det så vackert heter, öka tillgängligheten för gångtrafikanter och cyklister och för att skapa ett levande centrum. Att man i samma veva minskar tillgängligheten för bilisterna och tar bort ett antal parkeringsplatser låtsas man helt enkelt inte om. Vet inte om man tänkt sig att besökarna även ska ta sig till fots in till stan. Eller om man inte tänkt alls.

Så kommer andra handen, vilket ska utläsas vissa kommunala tjänstemän, och är med i diskussionerna om att flytta Systembolaget från centrum. Detta som en följd av dålig tillgänglighet för dem som kommer från utkanterna, men också för dåligt med parkeringsplatser i någorlunda anslutning till Systembolaget. Och för den delen även till en lång rad andra butiker och faciliteter i centrum.

”Det här var inte bra”, säger politikerna då och menar att flytten är negativ för hela centrumhandeln. Alltså, ursäkta en på det politiska området okunnig skribent men borde man inte tänkt på detta tidigare? Borde man inte rent av ha insett konsekvenserna av vad en minskad tillgänglighet till centrum innebär?

Jag tror att många tänker ungefär som jag. Har jag ett enda ärende till centrum börjar jag fundera på om det inte går att lösa det på annat sätt, genom att till exempel besöka något av stormarknadsområdena. Dit tar jag mig relativt enkelt med bil och kan dessutom parkera inom ett rimligt avstånd från butikerna. Man får ju inte glömma bort att Hässleholm är en till ytan vidsträckt kommun med en hel del både glesbygd och mindre orter. Och då är faktiskt bilen viktig.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Nu finns det säkert de som förstår mycket bättre än jag hur ett centrum ska utformas för att, på papperet, bli attraktivt. Men det är trots allt jag och alla andra vanliga invånare som ska göra att centrum blir levande på riktigt. Och då hjälper det inte med aldrig så många cykelvägar, små och stora torg eller väl tilltagna gångytor. Inte heller med tio caféer och andra serveringar runt och i närheten av torgen. Förstå mig rätt. Serveringarna är ett viktigt inslag men det behövs så mycket mer. Jag är faktiskt enfaldig nog att tro att ett centrum blir attraktivt bara om där finns ett brett utbud. Vilket självklart inkluderar ett systembolag.

Och inte minst. Det måste vara enkelt att ta sig till och från centrum med bil och det måste finnas gott om parkeringar på rimligt gångavstånd. Inte bara under jord.

Men det är klart, lyssnar man inte på ”folket” är det, för att återgå till inledningens meteorologiska termer, lätt att bli insnöad.

Eller som han skaldade, Povel Ramel: ”titta det snöar”.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se