torsjö live

Avsiktsförklaring Hässleholm – Malta skrevs på Men detaljerna beslutas senare

Avsiktsförklaring Hässleholm – Malta skrevs på Men detaljerna beslutas senare

Hässleholms kommunchef Bengt-Arne Persson, till vänster, skrev på avsiktsförklaringen tillsammans med Dr Vanni Xuereb, ordförande för Maltas styrnings- och handlingsutskott för EU-frågor (MEUSAC), Foto: Lotta Persson

Malta vill arrangera ett Europaforum med inspiration från Hässleholm redan i höst. Det berättade landets två utsända delegater vid en presskonferens i kulturhuset i Hässleholm på tisdagen.

De och Hässleholms kommuns företrädare filade in i det sista på samarbetsavtalet kring Europaforum. 20 minuter försenade undertecknade kommunchef Bengt-Arne Persson och Vanni Xuereb, ordförande för MEUSAC, Maltas styrnings- och handlingsutskott för EU-frågor, stolta ett Memorandum of understanding, det vill säga en avsiktsförklaring. Men detaljerna för samarbetet är inte färdiga. Avtalet hänvisar istället till en bilaga som ska diskuteras vidare.

Enligt Vanni Xuereb har Europaparlamentets resolution mot Malta efter mordet på en granskande journalist som avslöjat korruption på regeringsnivå nu lett till flera lagändringar.

Maltadelegationen vill arrangera ett nationellt Europaforum efter modell från Hässleholm, från vänster Hässleholms kommunchef Bengt-Arne Persson, ordförande i MEUSAC Vanni Xuereb och Maltas parlamentssekreterare för EU-fonder och social dialog Aaron Farrugia. Foto: Lotta Persson

Vanni Xuereb företräder alltså ett regeringsorgan för EU-frågor i det lilla öriket som är Europas sydligast belägna land. I delegationen ingår också Aaron Farrugia, parlamentssekreterare för EU-fonder och social dialog.

– Jag är förjust över att få besöka Hässleholm och möta dem som har skapat Europaforum, en unik öppen arena där medborgarna kan vara med och diskutera Europas framtid, sa Aaron Farrugia.

Det var han som läste en tidningsartikel om Europaforum 2017 och under hösten tog initiativ till ett samarbete för att kunna göra något liknande i hemlandet.

Han berättade att Malta blev medlem i EU 2004.

– Vi är inte längre en ny EU-medlem utan våra medborgare förväntar sig att vi ska övergå till en mer ledande roll i debatten om EU:s framtid, förklarade han.

Ett sätt att göra det är att arrangera ett årligt Europaforum.

– Vi är väldigt tacksamma för ert stöd och vilja att dela mer er av era erfarenheter och idéer, sa Aaron Farrugia.

Vanni Xuereb uttryckte förhoppningen att Maltas Europaforum, liksom Hässleholms, ska kunna växa efterhand.

– Det kommer inte att bli exakt likadant, men vi vill lära av ert lyckade koncept och ser fram emot samarbetet, sa han.

Ryktet om Europaforum i Hässleholm sprider sig, vilket gläder från vänster kommunchef Bengt-Arne Persson, Tidigare kommunalråden Bengt Andersson (S) och Lars Olsson (C ) som var med vid starten, tf chef för Europaforum Maria Lindblad, Maltas parlamentssekreterare för EU-fonder och social dialog Aaron Farrugia, kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) och ordförande i MEUSAC Vanni Xuereb. Foto: Lotta Persson
Båda parter var nöjda med samarbetsplanerna, från vänster Bengt-Arne Persson och Vanni Xuereb. Foto: Lotta Persson

På frågan varför Malta valde just Hässleholm svarade han att det var intressant med en liten kommun som arrangerar något så stort.

Men på Malta blir Europaforum en nationell angelägenhet.

– Malta är litet, även det som är nationellt blir lokalt där, konstaterade Vanni Xuereb.

Bengt-Arne Persson uttryckte också sin glädje över samarbetet.

– Från Hässleholms sida är det jätteroligt och inspirerande att ryktet om Europaforum nått så längt som till södra Europa. Det är smickrande för det arbete som vi gjort. Europaforum har vuxit från en halvdagskonferens till fyra dagar med besök av både ministrar och EU-kommisionärer. Vi vill gärna delge Malta våra kunskaper och erfarenheter, i den mån vi kan vill vi hjälpa till, sa han.

Avsiktsförklaringen gäller för ett år framåt och förlängs med år i taget om den inte sägs upp. Den säger att Hässleholms kommun ska hjälpa MEUSAC att utveckla ett årligt event i Malta, baserat på Europaforums modell. Malta ska marknadsföra Europaforum Hässleholm och informera om stödet därifrån. Men detaljerna kring hur samarbetet ska fungera är alltså inte klara.

– Tjänstemännen arbetar fram bilagor, sedan får vi se om det kan beslutas på delegation eller om det ska tas politiskt, sa Bengt- Arne Persson.

Önskemålet om ett skriftligt avtal kom från Malta.

Varför var det viktigt?

– Det blir en konkret överenskommelse. Inte bara prat, utan skrivet och signerat, förklaradeVanni Xuereb.

-Det är mycket roligt att se att Europaforum blivit denna plattform för EU-frågor, sa Lars Olsson, här omgiven av från vänster Bengt Andersson och Douglas Roth. Foto: Lotta Persson

Gästerna fick under dagen träffa både Hässleholms nuvarande kommunalråd och två tidigare, Lars Olson (C ) och Bengt Andersson (S), som var med och startade Europaforum.

– Det är mycket roligt att se att Europaforum blivit denna plattform för EU-frågor, sa Lars Olsson.

Kommunfullmäktiges ordförande Douglas Roth (M) berättade att flera ungdomar från Hässleholm studerat på Malta.

– Det är hedrande att vi nu fått det här intresset från Maltas sida. Det är ett exempel på enigheten i Europa, det kan aldrig vara fel, sa han.

Frilagt frågade hur Maltas företrädare ser på arbetet för mänskliga rättigheter utifrån Europaparlamentets resolution efter mordet på den granskande journalisten i oktober och om Europaforum kan vara till hjälp där.

– Mordet var en barbarisk attack, inte bara på journalisten utan också på landet. Det var en chock för alla. Malta är ett fridfullt land, detta var inte det Malta jag känner, förklarade Aaron Farrugia.

Han påpekade att tre personer åtalats för mordet.

Vanni Xuereb förklarade att diskussionerna med Hässleholms kommun om Europaforum inleddes före journalistmordet och inte tagits upp där. Men han menade att han är öppen för att diskutera mänskliga rättigheter i Europa.

– Det är inte fri handel som är viktigast i EU utan värderingar. Problem finns i andra länder också. Men kriser kan leda till förändringar även om vi inte kan göra det gjorda ogjort, sa han.

Enligt Vanni Xuereb råder full presfrihet i Malta, men han berättade att resolutionen och debatten efter mordet lett till att en lagändring nyligen skett så att journalister inte längre ska kunna åtalas för förtal för att de granskat makthavare.

– Politiker ställas nu också till svars för kriminella handlingar, även bakåt i tiden, sa han.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-02-12 Samarbetsavtal med Malta om Europaforum trots EU-kritik efter mord på granskande journalist

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se