torsjö live

Förändrade villkor för dagens höjdpunkt

Förändrade villkor för dagens höjdpunkt

Börje Larsson

2005 gick min hustru bort och lämnade mej ensam i köket. Ett ställe som jag inte närmare kände till.

Efter diverse övningar lärde jag mig att laga maten själv. Eftersom jag själv bestämde matsedeln så blev det ganska avancerad meny. Det fick följder. Vikten gick upp och innehållet i plånboken minskade. Vad göra?

En granne hade då under något år besökt matsalen på Högalidshemmet och jag beslöt att följa med.

Åren har gått och många av de trevliga gästerna som fanns från början har lämnat sällskapet för gott. Nya gäster har tillkommit och debatterna om livets och kommunledningens tillkortakommande har fortsatt. Bland mycket annat av vad som diskuterats har varit maten då denna varit dagens höjdpunkt och därför viktig för välbefinnandet.

Personalen har fått råd och dåd om hur vi ser på de olika rätterna. Endast en enkät om hur vi ser på matens beskaffenhet samt övriga önskemål har kommit från ledningen under alla åren. Att på ett socialt sätt kommunicera sina avsikter ligger inte för ledningen.

Exempelvis kan nämnas att man stänger matsalen under helgerna sedan januari. Detta bara kungör man med ett anslag utan att motivera orsak. Om man med detta sparar på lönekostnaderna så har man i alla fall inte lagt de pengarna på maten de övriga dagarna.

Under de senaste åren har maten och menyerna förändrats på ett negativt sätt. Huruvida detta är i samråd med de boende är ovisst men besökare i matsalen är definitivt inte tillfrågade.

En av förklaringarna kan vara att kommunen förmodligen har upphandlat ett kostsystem från ett företag som heter Foodit AB.

På detta företags hemsida anger tre glada damer från kommunen att företaget varit till stor hjälp med att minska kostnaderna och att höja kvalitén, det sista är tvivelaktigt.

För dig som är intresserad – googla och läs på Foodit AB så får du reda på hur det går till!

Där står dock inte vad de minskade kostnaderna medför för förbättringar för konsumenten.

Eftersom man upphandlat tjänster som normalt har varit en angelägenhet för någon välavlönad kostexpert så har man väl dragit in tjänsten och därmed frigjort mer pengar till matens framställning.

Detta har dock inte märkts på menyn.

Det är därför dags att börja leta upp grytorna i köket och ta fram recepten på sjötunga, oxfile eller lammracks. Blir detta för mycket kan man lägga in en Billys pizza i mikrougnen, den glider ner perfekt med ett glas rött vin. Har man damsällskap kan man även tända ett ljus.

Börje Larsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se