Gruppen-3a-328x120

Förberedelserna för stadsfesten i augusti redan igång

Förberedelserna för stadsfesten i augusti redan igång

Hesslecitys ordförande Tommy Nilsson, till vänster, cityledare Johan Jönsson och eventföretagaren Viktor Johansson är på gång med en ny stadsfest i centrala Hässleholm. Foto: Lotta Persson

Nu drar Hesslecity igång arbetet med stadsfesten. Tack vare det kommunala bidraget på 450 000 kronor kan alla kommunens invånare bjudas till gratisfesten den 24-25 augusti. Lokala kändisar ska roa publiken, men även rikskändisar kan dyka upp på scen. Arrangörstrion är öppna för förslag och sponsorer. Valstugorna ska samsas med arrangemanget och Hesslecity lovar hålla budgeten.

En mycket nöjd trio bestående av Hässlecitys ordförande Tommy Nilsson, cityledare Johan Jönsson och den inhyrda eventföretagaren Viktor Johansson är angelägna om att få berätta om stadsfesten vid fredagens presskonferens.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det kommer att bli en stor familjefest och en fest som inte kan gå med förlust, lovar arrangören Hesslecity via ordföranden Tommy Nilsson.

– Vi kommer att hålla oss till en budget som politikerna får se; det var under den förutsättningen vi fick kommunpengarna, berättar han.

Sponsorer avgör programmets omfattning

Han beräknar att föreningen själv ska bidra med omkring 200 000 kronor. Sponsorer värvas nu och totalsumman avgör sedan programmets innehåll och omfattning. Men två dagar med start fredag 24 augusti ska det bli.

Datumen är medvetet valda för att det är en lönehelg. Hesslecity menar, trots att festen är gratis, att det är bra om publiken har en slant att spendera – för en långlördag ska det också bli. Arrangörerna tänker även att det lokala kroglivet ska erbjuda spännande förtäring och kanske till och med egen underhållning. Idéerna är många. Inslaget av matvagnar och nasare blir däremot begränsat.

Måste tjuvstarta för att hinna

Rikskända artister är tänkbara dragplåster, men prislappen på sådana brukar vara höga. Därför har arrangörstrion redan lagt ut förfrågningar till vad de kallar lite mindre kostsamma stora lokalkändisar.

– Vi hade redan börjat jobba lite innan kommunbidrag blev klart, annars hade vi inte hunnit få till allt till i augusti, säger Tommy Nilsson, som också framhåller hur tacksamma Hesslecity är för kommunens bidrag. Utan de pengarna hade det inte blivit någon fest.

Att kommunalrådet Lars Johnsson (M) röstade nej till att ge projektet bidrag – med skälet att kommunen inte har råd – uttalar sig Hesslecityledaren bestämt om.

– I dystra tider gäller det att skapa framtidstro.

– Vi måste få en levande stadskärna, där det händer saker och ting och vi kan erbjuda något för hela familjen. Vår stadsfest kommer att bli en familjefest.

– Alla ska kunna känna att detta var något för mig, säger Tommy Nilsson entusiastiskt.

Inget nytt Festivaldax

Så här kunde det se ut på Festivaldax i Hässleholm, men nu betonar arrangörerna att stadsfesten inte ska bli ett nytt Festivaldax.

Bakom projektet finns också tankar kring att omdaningen i centrum inte nått ända fram.

– Stadskärnan kan utvecklas mycket; mycket mer än den har gjort. Det var därför vi började spåna om en stadsfest, avslöjar Hesslecityordföranden.

Något nytt Festivaldax ska det inte bli. Det bedyrar trion gång på gång.

– Vi tänker nytt, i den mån vi kan, ler Tommy Nilsson.

Vad det är som är nytt går det inte riktigt att få ur trion. Mest talas det om att det ska bli en omstart och en återgång till en lägre nivå, liksom att det finns ett uppdämt festsug hos allmänheten. Senaste festen i stadskärnan hölls 2011.

– Vi rör oss alla tre jättemycket på stan och det finns ett önskemål i alla åldrar, från ung till gammal, att det görs något på stan och det refereras ofta till Festivaldax. Men vi vill inte göra det igen, säger Tommy Nilsson och betonar igen att det är nytänk som gäller.

– Det är viktigt att vi kan ha detta i stadskärnan, säger han också.

I första hand stora lokala artister

Viktor Johansson och hans företag anlitas av Hesslecity för sitt kontaktnät bland artister och sin kunskap om den här typen av event.

– Vi ska naturligtvis i första hand anlita lokala stora artister, säger Tommy Nilsson. Han vill inte utveckla vilka de är.

– En del har redan börjat svara och vi tror vi ska få ihop ett hyfsat program för barn, unga och äldre.

Att valstugorna kommer upp på torget den 23 augusti ser de tre inte som problematiskt.

– Vi är öppna för att de ska få plats. Vi konkurrerar inte, utan vi samverkar med olika delar i samhället, sammanfattar Tommy Nilsson.

Något stort tivoli kommer det inte att bli, men troligen någon enstaka karusell framför stadshuset.

Cityledare Johan Jönsson trycker på samverkan som framgångsfaktor.

– Vi vill ha samverkan på alla plan för det är tillsammans som vi bygger staden, med allt vad det innebär. Vi vill värna om Hässleholm och bygga vidare på det vi har, säger Johan Jönsson.

En tur ut på Stortorget för fotografering i iskylan svalkar de tre männen tillfälligt. Men helt klart är att de glöder för projektet. Nu kör vi! verkar vara mottot.

Solen strålar varmt på statyn Våren – som av okänd fått en vacker blomsterkrans om halsen – och påminner oss om att det snart kommer varmare tider. Det går snabbt mot augusti och stadsfest.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se