Gruppen-3a-328x120

Klotterattack mot HM-butiken i Hässleholm

Klotterattack mot HM-butiken i Hässleholm

HM-butiken på Första Avenyen i Hässleholm fick alla fönster nedklottrade. Budskapet var ”Fuck HM”. Foto: Lotta Persson

Butikspersonal upptäckte tidigt på fredagsmorgonen att alla HM:s fönster på Första Avenyen i Hässleholm någon gång under torsdagskvällen eller natten till fredagen utsatts för en omfattande klotterattack.

– Fuck HM, stod det i meterhöga röda bokstäver på nästan alla skyltfönster samt glasdörrarna i entrén.

Dådet kan ha koppling till en tvist mellan klädföretaget och en graffitikonstnär i USA.

Jan Tillberg tvättade bort sprayfärgen från fönster, entrédörrar och skyltar. Foto: Lotta Persson

På några glasrutor var HM skrivet i rött med ett svart kryss över. Även HM:s högt placerade skyltar var överkryssade. Namnet Rolf förekom också, kanske en så kallad tag, klottrarens signum.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Personalen larmade polisen som tog upp en anmälan om skadegörelse genom klotter. En saneringsfirma ringdes också in omedelbart.

Saneraren Jan Tillberg berättar att han har mycket att göra, men inte så ofta haft uppdrag i Hässleholm.

Det här klottret går relativt enkelt att få bort.

– Ja, här går det bra att ta bort nästan allt, och det blir osynligt, men det beror på underlaget. Är det en målad vägg eller liknande så syns det att det är sanerat, säger Jan Tillberg.

Han ser att det är sprayburkar som använts. Troligen har klottrarna varit minst två som hjälpts åt, med tanke på de högt belägna skyltarna.

Troligen har klottrarna varit minst två och en har suttit på den andres axlar för att nå upp till skylten. Foto: Lotta Persson

– En kan ha suttit på axlarna på den andre. Jag tror inte de går hit med stege för att klottra, säger Jan Tillberg.

Han drar slutsatsen att det är en medveten attack mot HM, inte något som skett i stundens ingivelse.

HM verkar ha samma uppfattning.

– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att detta har hänt. Det är möjligt att det är kopplat till en händelse i USA, där vi fått många negativa kommentarer i sociala medier kopplat till att vi hanterat en situation om gatukonst på ett beklagligt sätt, kan vara bakgrunden till detta. Vi vill vara tydliga med att vi respekterar alla konstnärers unika uttryck och kreativitet, oavsett konstform. Det var aldrig vår avsikt att statuera ett exempel om gatukonst eller att påverka debatten om dess laglighet. Vi skulle hanterat den aktuella situationen i USA annorlunda. Vi diskuterar just nu med konstnären för att hitta en gemensam lösning, skriver Petra Buchinger, presskontakt HM Sverige i ett mejl till Frilagt.

Tvisten uppstod efter att HM i en reklamkampanj använt bilder på en modell framför en vägg med verk av graffitikonstnären Jason Revok Williams. När konstnären påtalade sin upphovsrätt svarade HM med att genom en stämningsansökan försöka få gatukonst förklarad utan upphovsrätt. Det fick konstnärer över hela världen att rasa mot HM. På torsdagseftermiddagen meddelade klädjätten att man försöker nå en uppgörelse med Williams. Stämningsansökan har dragits tillbaka.

Sent på fredagseftermiddagen hade polisen inte några spår som kan leda till en misstänkt gärningsman för skadegörelsen i Hässleholm.

– Det finns inte så jättestora möjligheter att få tag i en misstänkt för den här typen av brott. Vad vi vet hittills finns det ingen övervakningsfilm från platsen. Det behövs oftast vittnen eller film, annars är det jättesvårt. Möjligen kan en tag göra det lättare, säger Carina Bergner, inre befäl vid Kristianstadspolisen.

Berit Önell
Lotta Persson

Klottrat på glasrutorna gick relativt enkelt att få bort. Foto: Lotta Persson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se