torsjö live

Efter domen: Ny tjänst för egenkontroller på Hässlehem

Efter domen: Ny tjänst för egenkontroller på Hässlehem

Hässlehem förstärker personalen efter domen om de falska vattenmätningarna. Foto: Uŕban önell

Efter att det kommunala bostadsbolaget Hässlehem dömts för falska varmvattenmätningar ska personalstyrkan utökas med en särskild ansvarig för egenkontroller inom drift, skötsel och underhåll. Annonsen om den nya tjänsten lades ut på Blocket på onsdagen, samma dag som Hässleholms tingsrätt avkunnade domen. Förvaltaren som dömdes för försvårande av miljökontroll är kvar på sitt jobb, liksom vd Stephan Persson.

– Egenkontroll av varmvattnet är bara en liten del i den nya tjänsten. Diskussionen om en förstärkning har pågått en längre tid eftersom arbetsbördan blivit allt större när det gäller egenkontrollen och även arbetsmiljöfrågor, säger Stephan Persson.

Jobbannonsen publicerades på Blocket på onsdagen.

Enligt annonsen söker Hässlehem en person som i nära samarbete med fastighetsskötarna ska se till att drift, skötsel och underhåll på fastigheterna uppfylls enligt de lagkrav som gäller. Tjänsten ska vara direkt underställd vd och placerad på kontoret i centrala Hässleholm.

Tjänsten är på heltid och sista ansökningsdag är den 7 april. Vd ansvarar för personalfrågor inom bolaget, men rekryteringen sköts av konsultföretaget Wikan Personal i Kristianstad.

Enligt Stephan Persson har domen ingen betydelse för anställningen.

– Annonsen har tagit tid att arbeta fram. Nu råkade den bara sammanfalla med dagen för domen, säger han.

– Horribelt att han blev dömd, säger Hässlehems vd Stephan Persson. Här på väg till rättssalen tillsammans med advokat Torgny Dahlberg. Foto: Berit Önell

Bolaget har inte beslutat om domen ska överklagas. Stephan Persson vet inte heller om förvaltaren ska överklaga.

– Jag finner det horribelt att han blev dömd, säger Stephan Persson.

Både han och förvaltaren erkände vid rättegången för två veckor sedan de faktiska omständigheterna, men förnekade brott. Stephan Persson berättar att bolaget har vidtagit åtgärder med anledning av vad som kom fram i polisutredningen.

– Vi har gjort en del rutinförändringar, bland annat när det gäller hantering av förelägganden, förklarar han.

Men när det gäller varmvattnet har bolaget fortfarande inte tillräcklig kontroll, trots att för låg temperatur kan innebära allvarliga hälsorisker eftersom Legionellabakterier kan växa till.

Vid rättegången berättade både Stephan Persson och förvaltaren att det fortfarande inte finns dokumenterade rutiner. I det berörda hyreshuset, liksom i flera andra av bolagets fastigheter, bland annat flera äldreboenden, kommer för låga vattentemperaturer bara fram om boende eller personal känner att vattnet inte är varmt och slår larm. Ett externt bolag gör årliga kontroller, men det är inte tillräckligt.

– Vi håller på att utarbeta egenkontrollen och där ingår att vi förstärker med en ny tjänst. Men vi har ett antal rutiner. I en del av fastigheterna höjs vattentemperaturen nattetid med automatik och i en del finns system som slår larm vid för låga temperaturer, säger Stephan Persson.

Hur snart fungerande rutiner för egenkontroll kommer att vara på plats i alla Hässlehems fastigheter kan han inte säga.

– Vi arbetar med detta. Vi ska bli bättre och vi har blivit bättre, säger han.

I nästa vecka håller Hässlehem årsstämma.

Frilagt har sökt styrelseordförande Carl-Erik Littke (L).

Berit Önell

Läs tidigare artiklar i ämnet:

2018-12-04 Hässlehem och dess förvaltare åtalas för falska mätprotokoll

2018-02-27 Hässlehems falska vattenmätningar beräknade enligt ”formel”

2018-02-28 Hässlehem pressades om falska vattenmätningar

2018-03-14 Både förvaltaren och Hässlehem dömda för falska vattenmätningar

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se