torsjö live

Hovrätten skärper straffen för skjutningen i parken

Hovrätten skärper straffen för skjutningen i parken

Hovrätten skärper straffen för rånförsöket i Hembygdsparken i juli 2017 då en 23-årig man sköts med hagelgevär. Hagelsvärmen som avfyrades på nära håll kunde med lite otur ha lett till döden, men inte heller hovrätten anser att brottet ska bedömas som mordförsök.

Konen markerar den plats vd kvarnen i Hembygdsparken där 23-åringen stod när de två maskerade männen kom ut ur buskarna, den ene med ett skjutvapen. Foto ur förundersökningen

18-åringen, som var 17 då han höll i vapnet, får nu ungdomsvård i ytterligare tre månader, totalt ett år och tre månader för försök till grovt rån. 19-åringen som dömds för samma brott får sitt straff förlängt med ett helt år, till två år och sex månader.

Den tredje åtalade, 22-åringen som körde bilen, frikänns även av hovrätten för inblandning i rånet. Han döms dock fortfarande till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Såväl åklagaren som målsäganden och 18-åringen hade överklagat domen. Åklagaren och målsäganden ville att 18-åringen skulle dömas för försök till mord och 22-åringen för medhjälp till försök till grovt rån. Målsäganden ville även ha högre skadestånd. 18-åringen ville i första hand bli frikänd, i andra hand få sänkt straff.

Enligt hovrätten har brotten högre straffvärde än vad tingsrätten bedömt. Hovrätten anser det utrett att det funnits en konkret fara för att offret skulle dö på grund av 17-åringens handlande och att det bara var tillfälliga omständigheter som gjorde att det inte blev så.

Men, liksom tingsrätten, kommer hovrätten fram till att det klarlagts att 17-åringen inte sköt för att döda och inte heller hade så kallat likgiltighetsuppsåt.

– Utgångspunkten är att han insåg att det var möjligt att målsäganden skulle kunna dö till följd av skottet, men att han inte trodde att det skulle bli följden, skriver hovrätten i domen.

Hovrätten anser att straffvärdet för 19-åringen är hela fyra års fängelse, men på grund av hans ungdom stannar påföljden vid två år och sex månader.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se