torsjö live vers2

Två åtalade för mordbrand i parkeringsgaraget

Två åtalade för mordbrand i parkeringsgaraget

Den kraftiga branden i parkeringsgaraget på Norra Station har nu lett till åtal mot två personer för mordbrand. Foto: Jonathan Önell

Två män, 27 och 33 år gamla, åtalades på onsdagen för mordbrand i parkeringsgaraget på Norra Station den 8 december. Enligt stämningsansökan orsakade de gemensamt och i samförstånd den stora branden genom att bryta sig in i en av bilarna och hälla ut brännbar vätska som de sedan tände på. Fem bilar blev totalt utbrända, ytterligare tolv fick skador och byggnaden skadades så allvarligt att rasrisk uppstod. Förundersökningen visar att notan för skadorna beräknas uppgå till totalt minst 14 miljoner kronor.

Den del av garaget där de utbrända bilarna stod fick svåra skador. Enligt förundersökningen orsakade branden skador för totalt minst 14 miljoner kronor. Foto ur förundersökningen

Branden blev våldsam och orsakade så kraftig värmeutveckling att betongblock föll ner från taket. Brandmännen fick därför backa och släcka på avstånd. En rökdykare blev lindrigt skadad och fick värmeblåsor på foten.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Vittnen såg de två männen springa ut från garaget strax efter att räddningstjänsten kommit till platsen. Bevisningen bygger också på rekonstruktioner och beräkningar av händelseförloppet. Däremot var det svårt att göra en teknisk undersökning av de utbrunna bilarna eftersom de och den del av garaget där de stod hade så svåra skador. Den tekniska bevisningen består också bland annat av övervakningsfilmer och en samtalslista från 33-åringens telefon.

Båda de åtalade nekar till att ha anlagt branden. 33-åringen som har en utvecklingsstörning och bor på ett LSS-boende, har i förhör uppgett att 27-åringen hällde ut brandfarlig vätska i baksätet på bilen och sedan tände på. 27-åringen har sagt att han inte sett vad som hände när 33-åringen var ensam vid bilen. Båda har erkänt att de var påverkade av narkotika vid händelsen och åtalas också för ringa narkotikabrott.

Den 27-årige mannen greps dagen efter branden efter larm om att han skrämt barn på stan och bland annat frågat om de ville köpa en pistol. Det visade sig vara en leksakspistol, men han hade också flera riktiga knivar och en såg med sig i en väska.

27-åringen åtalas för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål vid två tillfällen. Dessutom åtalas han för hot mot tjänsteman, stöld ur en bil samt skadegörelse i Gallerian i november då han misstänks ha rivit ner elledningar, armaturer, övervakningskameror och utrymningsskyltar.

33-åringen anhölls ett par dagar efter branden, men släpptes redan efter ett dygn då åklagaren inte ansåg att det fanns skäl att hålla honom fortsatt frihetsberövad.

27-åringen häktades däremot och en psykiatrisk undersökning, så kallad paragraf sju-undersökning har gjorts.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se