torsjö live

Vill se Majagården som äldreboende

Vill se Majagården som äldreboende

 

Medborgarpartiets Ewert Storm, Rosita Forsberg och Ulrika Bergström vill åtgärda bristen på platser för kommunens äldre.
Foto: Gert Jacobsson

Gör om Majagården i Vittsjö till äldreboende! Det föreslår Medborgarpartiet i Hässleholm.

– Behovet av platser på äldreboende är stort, och det här är en av de frågor vi kommer att gå till val på, säger partiets ordförande Ewert Storm.

Den 16 april upphör den nuvarande verksamheten, som HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn, vid Majagården. Detta på grund av den kraftigt minskade flyktingströmmen. Några konkreta planer för det framtida användandet har inte presenterats men enligt det nybildade Medborgarpartiet skulle ett äldreboende vara ett utmärkt, och fullt tänkbart, alternativ.

Tidigare har det bedrivits hotellverksamhet i byggnaden. När strömmen av ensamkommande flyktingbarn ökade drastiskt för något år sedan beslutade kommunen att köpa in fastigheten för att göra om den till ett HVB-hem (hem för vård och boende med tillsyn dygnet runt). Fastigheten har ett taxeringsvärde på 3 miljoner kronor men köpesumman landade på 9 miljoner. Något som Medborgarpartiet också är kritiskt inställda till.

Den 16 april upphör nuvarande verksamhet, som HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Nu vill Medborgarpartiet göra om fastigheten till äldreboende.
Foto: Gert Jacobsson

 

– Jag har svårt för att se hur dessa överpriser – och det finns åtskilliga exempel till – kan motiveras, säger Ewert Storm.

Fastigheten har också renoverats för stora belopp och nu är det dags för nya arbeten då man upptäckt att taket läcker in.

På fredagen gjorde representanter för partiet ett besök på plats men eftersom viss verksamhet fortfarande pågår blev man inte insläppta, något som Ewert Storm har full förståelse för. De hoppas dock kunna komma tillbaka efter den 16 april för att bilda sig en uppfattning om vad som skulle behöva göras för göra om Majagården till äldreboende.

– Det finns allt för många äldre som övertalas att bo kvar hemma trots att de egentligen både vill och behöver en mer kontinuerlig tillsyn, säger Ewert Storm.

– Jag ser detta som en följd av att många äldreboenden har försvunnit. Qvarngården i Stoby är bara ett av många exempel på hur vi tycker att kommunen prioriterat fel.

Partiet kritiserar också att, som man säger, Hässleholm numera inte är en öppen kommun för medborgarna.

– Både politiker och tjänstemän gömmer sig bakom stängda dörrar. Det måste till en förändring.

Närmast kommer partiet att ta upp frågan om Majagården med berörda förvaltningar.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se