Gruppen-3a-328x120

Anmälan till ARN om fiber i Hörja

Anmälan till ARN om fiber i Hörja

Konflikten mellan kommunen och de 21 villaägare i Hörja som beställt fiber via Hessleholm Network har nått Allmänna reklamationsnämnden. Enligt anmälan vill Hörjaborna att kommunen kopplar in fiber till dem för det pris bolaget lovat dem innan kommunen köpte det, det vill säga 12 995 kronor istället för de 19 000 kronor per villa som kommunen krävt.

Fiberkabeln kom inte längre än till tomtgränsen hos Peter Nilsson, till höger. Likadant är det för 20 andra villaägare i Hörja, bland andra Daniel Berlin, talesperson för gruppen som varit kunder hos Hessleholm Network. Nu får Allmänna reklamationsnämnden titta på ärendet. Foto: Berit Önell

Kommunen har hävdat att de berördas avtal med Hessleholm Network inte är juridiskt bindande. Vid ett allmänt möte i juli 2016, där närmare 100 personer deltog, lovade kommunens fibersamordnare Pernilla Rydmark dock att kommunen skulle prioritera fiberutbyggnaden i Hörja på grund av dessa avtal. Inkoppling skulle ske vid nyår, alltså senast i januari 2017.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

De tidigare kunderna hos Hessleholm Network gick då med på att betala de 19 000 om kommunen betalade den så kallade boxen, som kostar 995 kronor, och Hessleholm Networks tidigare ägare Mathias Berglund stod för en del så att kostnaden slutade på 15 500 kronor. Enligt både Berglund och Hörjaborna skulle kommunen återkomma, men har sedan inte gett besked om huruvida överenskommelsen gäller eller ej. Hörjaborna anser att de om överenskommelsen inte gäller fortfarande har rätt till fiber enligt de ursprungliga avtalen.

Flera möten har därefter ägt rum utan att parterna kommit överens. Sommaren 2017 började kommunens entreprenörer gräva för fiber längs villagatorna i Hörja. Men när det var dags att gräva fram till husväggarna hoppade entreprenörerna över de tidigare Hessleholm Network-kunderna. De väntar fortfarande, trots att grannarna som skrivit på kommunens avtal nu också kopplats in på fibernätet.

Den 27 februari i år hölls ett nytt möte mellan Hörjaborna och kommunens fiberansvariga.

– Vi var överens om att vi inte var överens, säger Daniel Berlin som företräder gruppen.

Hörjaborna lovades fiber redan i maj 2016 av Hessleholm Network, men kommunen anser inte att avtalen med bolaget de köpte gäller. Foto: Urban Önell

Han är förvånad över att Pernilla Rydmark trots det skickat ut ett protokoll om att de var överens.

Enligt Pernilla Rydmark ska alla betala 19 000 kronor.

– Jag vill inte säga vad vi kommit överens om, säger hon och förklarar att hon väntar på att Hörjaborna ska skriva under protokollet för att de ska kunna ”gå vidare”.

Hon säger att hon fick information om anmälan till ARN på fredagsmorgonen och inte hunnit läsa igenom dokumenten.

– Eftersom detta är en nyhet så vet jag inte just nu hur vi ska gå vidare med ärendet. Men vi ska väl svara ARN, meddelar hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se