torsjö live

Hovdala mixar dåtid och nutid – med fokus på stormaktstid

Hovdala mixar dåtid och nutid – med fokus på stormaktstid

Tomatplantor och pelargonier trängs på borde i Hovdala slotts växthust. Det är bråda dagar och mycket som ska förberedas inför 1 maj då trädgården på allvar öppnar upp för besökare. Än så länge ses slottsbyggnaderna genom glasrutorna som snart ska vitkalkas som solskydd. De välklippta vinrankorna bildar vackert mönster och börjar få nya blad i vårsolen. Foto: Lotta Persson

Hovdala slotts program 2018 är en välmatad mix med något för alla och från många århundraden. I år är det fokus på svensk stormaktstid och 1600-talet.

Gunnel Carlsson, Göran Söllscher med Drottningholmskapellet, Puccinis La Bohem i Skånska Operans tappning och Gunnar Wetterberg är några av årets alla dragplåster.

Annika Andreasson, trädgårdsskötare, förbereder i de odlingskvarter som snart ska prunka och glädja besökare. I år går trädgården i barockens tecken.

Medeltidsdagar, vandringsfestival, skördefest och Glöttada’ är tidigare års populära inslag som återkommer. Den 6 september är lokala politiker inbokade till en utfrågningskväll inför valet.

Det är mycket som händer under säsongen på det Ehrenborgska slottet – där också snapphanar kan hittas bland ekar och kastanjer. Här kommer några fler smakprov i korthet:

Den 1 maj startar Hovdalaverksamheten upp på allvar och trädgårdsprofilen Gunnel Carlsson föreläser om tulpaner och tulpanmani; den feber som grasserade bland de rikaste i 1600-talets Europa och som gjorde Holland till tulpanernas förlovade land. Gunnel kommer under timmen också att berätta om projektet Tusen trädgårdar.

I slottsträdgården pågår olika aktiviteter som pilflätning och det blir försäljning av buketter, fröer och sticklingar. Förhoppningvis strålar solen och prunkar tulpanerna då också som bäst.

Tävlingssugna får hjälp att så frön för att kunna delta i pumpatävlingen vid höstens skördefest. Årets fågelskrämmor är på plats, tillverkade av skolbarn från Ljungdalaskolan på temat fladdermöss. Det är fri entré till både föreläsningen på logen och utomhusaktiviteterna.

De populära medeltidsdagarna hålls i år 11-12 maj. Tornerspel, fest-, marknads- och gyckelstämning utlovas. Barn upp till 12 år går in fritt, övriga betalar 100 kronor i entré . Parkeringen sköts av ideella organisationer och kostar under dagarna 20 kronor.

Orangeriet väntar på en ny säsong med bland annat broderiutställning.

Överblick är titeln på broderiutställningen i Orangeriet som startar med vernissage den 26 maj och slutar den 10 juni. Hesslestygn visar sina fantasifulla fria broderier. Gratis inträde för alla och möjlighet att samtala med någon av brodöserna.

Hela 16 av Sveriges 19 fladdermössarter lever runt Hovdala och det går att lära sig mer om samtliga på utställningen Slottets läderlappar som öppnar under maj månad.

Årets utställning på stallvinden kallas ”Så gick till vila” och består av konstnären Edvard Koinbergs fotografier. Motiv som hämtat inspiration från barockens överdådiga stilvärld visas upp i sin nutidstappning. Vernissage den 16 juni och utställningen pågår till och med den 30 september. Fri entré.

Midsommar på traditionellt vis firas den 22 juni mellan klockan 13 och 16. Alla får hjälpa till att klä midsommarstången innan sången och dansen tar vid.

Hovdalas vackra inre borggård står redo att ta emot både berättare och åhörare. Sex spännande historier och många tankar ska få spridas ut över den stensatta och historiemättade arenan. Vid regn sker berättandet inne på logen. Årets berättare är: Stefan Malmström, Linnéa Dickson, Gunnar Wetterberg, Bea Usman, Isabelle Ståhl och Li Pamp.

För den som själv vill skapa kommer det i sommar bland annat att ges tillfälle att tillverka gräskronor, snickra drakar och återbruksslöjda.

– Färg, passion och galenskap. Sorg och längtan, liv och död. Och den vackraste musik man kan tänka sig.

Så marknadsförs Skånska Operans uppsättning av Puccinioperan La Boheme. Den 28 eller 29 juli går skådespelet att avnjuta.

Men redan den 5 juli fylls Hovdalaluften med klassisk musik. Ljuva toner från Drottningsholms barockensemble sprids på slottsvinden denna sommartorsdagskväll. Musik av Vivaldi, Bach, Mancini och Bocherini framförs med bland annat den välkända gitarristen Göran Söllscher som en av solisterna.

Berättaraftnarna hålls traditionsenligt på onsdagar. I år blir det 6 stycken med start den 27 juli. Lyssnaren kan bland mycket annat få höra om en flykt från Scientologisekten, om vägen till drömjobbet som slottsträdgårdsmästare och om renoveringen av Nationalmuseum. Eller lyssna till lite tankar om ironi och konsten att säga det man menar.

I slottsbutikens lånehylla finns det mycket att välja på. Det är dessutom helt gratis att låna och packa ryggsäcken så den blir till en riktig upptäckarsäck.

Historikern Gunnar Wetterberg berättar på sin kväll om stormaktstiden på 1600-talet under rubriken Skåne i omvälvningarnas tid. Strider, våld och maktkamp är sannerligen inget nytt påfund. Enstaka biljett kostar 80 kronor, säsongsbiljett 400 kronor. Medtag egen stol och kanske en picknick-korg. Samling utomhus i solskenet, eller inne på logen vid regn.

Tre fredagskvällar i augusti tar olika tiders folkmusik – med bland annat alster ur Bellmans visskatt – plats i Orangeriet. I skenet av levande ljus och med toner från 1600-, 1700- och 1800-talet. En kväll för varje sekel. Peter Alf inviger med att berätta något om Hovdala slotts historia från just den epoken. I pausen säljs vin och frukt. Begränsat antal platser, så förköp rekommenderas.

Hovdalas generösa utbud för egna aktiviteter i omgivningarna är i år utökat med käpphästar i glada färger att gratis låna med sig ut. Slottsbutikens lånehylla kan vara den rätta platsen för barnfamiljen att starta vid för att få hjälp till en spännande dag. Spel, måleriutrustning, insektshåv, förstoringsglas och samlarburkar är lite av det som helt kostnadsfritt kan packas med i låneryggsäckarna. Skattjaktskartor för snapphanejakt i parken finns också att köpa i butiken.

Sandra Anderberg, programansvarig, hälsar alla varmt välkomna till Hovdala.
Hon är nöjd med årets program som hon tycker blivit en bra helhet. De fina trähästarna är nya för i år och tillverkade av Per Lossing; slottets allt i allo, efter en ide av Sandra. De kommer att stallas i slottsbutiken och gå att låna för lek. Att det finns en kamel med bland hästmularna är ett skämt riktat till slottschefen Jens Olsson, som är lite skeptisk till hästar. -En kamel lovade han rida på – vi får väl se, skrattar Sandra.

Skördefesten den 16 september markerar att säsongen börjar lida mot sitt slut. Närproducerat, hantverk, hållbarhet och odling står i fokus och det blir föredrag, workshops och stor marknadsdag. Och vinnaren i den stora pumpatävlingens koras innan dagen är förbi.

Även i år avlutas säsongen med vinterkonsert. Den 8 eller 9 december kan en sådan avnjutas som årets allra sista programpunkt.

Fast Hovdala stänger ju aldrig helt. Park och slottsträdgård är öppna året om – välkomna för alla att fritt besöka.

Läs hela det rika programmet på

http://www.hovdala.se/hovdala-slott/hovdala-slott/besok/program-2018.html

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se