torsjö live vers2

Reslust och realiteter här hemma

Reslust och realiteter här hemma

INSÄNDARE. Det finns anledning att ifrågasätta SvT och bolagets roll i det vi kallar vår demokrati. Undertecknad har, för att ta ett exempel, uppdrag gransknings inslag ”Jakten på generalen” onsdagen den 11 april 2018 i åtanke. Ska UG så här inför ett ödesmättat val här hemma förlägga sitt granskande och sina resurser utanför Sveriges gränser? Detta i någon slags ambition att arbeta med världsomspännande detektivarbete. Ökända människosmugglare har sedan länge varit i fokus för mediernas intresse.
Det är naturligtvis lovvärt att det nu och sedan en tid uppmärksammats att det kan vara så att en oskyldig sitter fängslad i denna härva av avskyvärd människohandel. Men kära UG det finns starka krafter på plats som driver denna sak.
Här hemma brinner det i knutarna. Hur vår så kallade representativa demokrati egentligen fungerar eller inte gör det behöver övergripande granskas. UG har det måste sägas gjort lovvärda insatser i bland annat sin granskning av våra kommuner. Men enstaka nedslag i detta sammanhang räcker inte. Jesper Rönndahls satirprogram måste också nämnas som ett ljus i mörkret.
Tredje statsmakten och i synnerhet Sveriges Television har nu fram till valet en ytterst grannlaga uppgift att förse oss väljare med all tänkbar faktainformation när vi på valdagen ska lämna ifrån oss vi vår makt.
I detta arbete måste med nödvändighet också gräsrötterna få komma till tals!
Undertecknad och många med mig vill vet hur exempelvis vår föråldrade kommunallag och annan lagstiftning påverkar det Sverige vi nu sett växa fram. Det rapporteras snart sagt dagligen om korruption och politiskt vanstyre. Också tjänstemän i stat och kommun tycks sakna insikt om att de skattemedel man har att förvalta är resultatet av allas våra ansträngningar.
Att också Svenska Akademin nu hamnat i blåsväder förvånar knappast. Omsorgen om den egna plånboken tycks i allt fler sammanhang vara det allt annat överskuggande intresset.
Nu måste tredje statsmakten och i synnerhet SVT förstå att inte undandra sig sin viktiga roll i det nödvändiga grundläggande demokratiska arbetet. Mysprogram med politiska makthavare under mingelveckan i Almedalen eller välregisserade förutsägbara partiledardebatter i TV duger inte. Det är tid att ställa dom besvärande frågor som tidigare lyst med sin frånvaro.
Själv ser undertecknad och många med mig inget klart alternativ vid det kommande riksdagsvalet. I kommunalvalen finns en rad nya intressanta partier vid sidan av riksdagspartierna. Detta ger måhända oss väljare en möjlighet att byta ut alla dem som oengagerade och halvsovande i kommunfullmäktigeförsamlingar över hela landet påstås representera oss väljare. Det vi säkert vet har skett är att dessa politiker valt politiker som valt politiker och således lyckats flytta makten allt längre bort från oss väljare.
Till sist första meningen i Sveriges Rikes Lag:
”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”.

Ronny Larsson i Kvistalånga

EU-val 2024

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se