torsjö live vers2

Jubel för Hörjas nya fritidshem

Jubel för Hörjas nya fritidshem

Tummen upp för nyöppnade Hörja fritids! Det signalerar William Rosengren, Ville Richt, Viktor Johansson och Albin Nilsson.

Hörjas nya fritidshem invigdes under onsdagen.

– Det ska fungera som ett andra hem för många, säger rektorn, Mona Holmgren.

Allt fler barn ute i byarna har lett fram till ett behov av större och mera ändamålsenliga lokaler.

Patrik Göransson och Hilma Åkesson fick hjälpa Joachim Fors att klippa invigningsbandet. Till höger i bakgrunden syns barn- och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M).

Rektorn höll tal under invigningen. Det gjorde hon tillsammans med barn-och utbildningsnämndens ordförande Stefan Larsson (M) och skolchefen Eva Andersson. Alla barn från Hörja och gästande barn från Röke hälsades välkomna att inspektera de nya lokalerna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Invigningsbandet fick barn- och utbildningsnämndens andre vice ordförande Joachim Fors (S) vara med och klippa tillsammans med fritidsbarnen Patrik Göransson och Hilma Åkesson.

Ärligt talat hade en del av barnen redan hunnit gå händelserna i förväg.

– Jag har redan varit inne och tittat, avslöjade Viktor Rikardsson, som tillbringar det mesta av sin tid i förskolan, inne i den gamla byggnaden. Inofficiellt har också de nya lokalerna tagits i bruk några dagar före invigningen.

Efter att bandet var klippt serverades saft och kärleksmums till alla.

Fritidspedagogerna Louise Rosengren och Carina Ericsson serverade saft och kärleksmums.

Det är inte bara Hörja som får nytt fritids, utan det blir nya lokaler från Hässleholms skolbarn både här och var. I början av maj var det invigning av fritids i Röke. I början av juni är det Västra Torups tur. Trångboddhet ligger bakom den utvecklingen.

– Här i Röke och Hörja har det varit knökafullt. Vi måste våga tänka framåt, säger Mona Holmgren, som sken i kapp med solen under invigningen.

Andra tongångar rådde 2007. Då avvecklades årskurs ett till fem i Hörja och barnen började bussas till Röke för att de inte var så många. Nu är det helt andra kalkyler som gäller med ökat barnantal.

I dagsläget finns det 14 fritidsbarn i Hörja. Redan till hösten blir det 24.

Jakob Hedin, Malva Hörgerud, Felica Björk och Ellen Göransson fikar in sig i de nya lokalerna.

– En del av dem jublar för att de nu ska få börja här på fritids i höst, berättar Carina Ericsson som tillsammans med Louise Rosengren arbetar som fritidspedagog i Hörja. För barnen är Carina mera känd som Cina.

Vad fritids i Hörja har kostat att bygga kan inte de närvarande politikerna eller tjänstemännen svara på. Barn och utbildningsförvaltningen äger inte lokalerna utan hyr dem. Det är tekniska förvaltningen som haft hand om bygget.

– Det har kostat nästan ingenting – jämfört med vad det är värt, säger Stefan Larsson, uppenbarligen med glimten i ögat.

Alla glada barn som han hade omkring sig verkade hålla med honom.

Text och foto: Urban Önell

Läs även:

https://www.frilagt.se/2018/05/05/rokes-nya-fritidshem-invigt-horja-star-pa-tur/

Invigningsfestens fika var populärt bland Hörjabarnen. Tillväxten är god, till hösten ökar antalet fritidsbarn från 14 till 24.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se