torsjö live

Manifestation för tolerans och religionsfrihet efter moskébranden

Manifestation för tolerans och religionsfrihet efter moskébranden

Moskén på bottenvåningen i flerfamiljshuset på Finjagatan totalförstördes i den kraftig brand som rubriceras som mordbrand och också utreds som hatbrott. Foto: Urban Önell

Med anledning av mordbranden som totalförstörde moskélokalen på Finjagatan i Hässleholm arrangeras en manifestation för tolerans och religionsfrihet på Stortorget i Hässleholm nu på fredag. Det meddelar Islamiska kulturcentreet i ett pressmeddelande.

– Vi bjuder in alla som vill vara med och visa sin solidaritet och sitt stöd till moskén. Men det handlar också om allas trygghet i samhället, idag är det en moské som drabbas, nästa gång något annat, säger Othman Al Tawalbeh, kontaktperson för manifestationen.

Othman Al Tawalbeh. Foto: Jonathan Önell
Ismail Darragi. Foto: Jonathan Önell

Kyrkor, politiska partier och andra organisationer är inbjudna att medverka.

– Mordbranden mot Islamiska kulturcentret visar att tolerans och trygghet inte är självklarheter i vårt Hässleholm, skriver föreningen och uppmanar samhällets goda krafter att göra en tydlig markering för religons- och yttrandefrihet och mot hat och politiskt våld.

– Vi samlas för att säga nej till hat och rasism i alla dess former, säger Ismail Daraggi i pressmeddelandet.

Moskémedlemmar har kopplat branden till en tidigare stöld i lokalen och uppfattat den som en hämndaktion. Men nu utreder polisen händelsen som ett hatbrott, vilket innebär att motivet skulle kunna vara hat grundat på religion eller etnicitet.

– Alla scenarier är öppna, vi kan inte utesluta något, säger Othman Al Tawalbeh.

Islamiska kulturcentret har inte tidigare upplevt att de mötts av hat eller rasism i Hässleholm.

– Vi vill inte tro att det ska vara det nu heller. Men det har hänt i andra moskéer. I Hässleholm har det tills nu varit ett bra klimat mellan majoritetssamhället och moskén, folk har varit väldigt vänliga. Nu måste vi försvara det goda klimatet. Det är också viktigt att muslimerna kan lugnas av att det finns ett stort stöd från samhället i den här situationen, att Sverige fortfarande står för religionsfrihet och allas rättigheter. Manifestationen kan bli en viktig signal, säger Othman Tawalbeh.

Han hoppas på stor uppslutning på Stortorget.

– Manifestationen är öppen för alla som älskar Sverige och vill att landet ska fortsätta att vara tryggt före alla medborgare. Vi måste visa solidaritet med varandra, säger han.

Manifestationen hålls på fredag, den 25 maj, klockan 14-16 på Stortorget.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se