logga-ligg-tjock

Omar Al-Ganas (S) fick lämna sitt uppdrag som valambassadör

Omar Al-Ganas (S) fick lämna sitt uppdrag som valambassadör

Omar Al-Ganas gick i täten för Socialdemokraternas 1 maj-tåg i Hässleholm och han kandiderar till kommunfullmäktige i valet. På grund av sitt politiska engagemang har han nu fått lämna uppdraget som valambassadör för ungdomar. Foto: Berit Önell

En valambassadör som ska uppmana utrikes födda ungdomar att gå och rösta bör inte själv ha ett politiskt engagemang och kandidera till kommunfullmäktige. Det förklarar kommunens tillväxtchef Stefan Larsson som därför beslöt att Omar Al-Ganas (S) måste lämna det ideella uppdraget som han nyss fått. Men de ansvariga hade från början accepterat Omar Al-Ganas engagemang – tills Folkets väls Björn Widmark ifrågasatte det.

– Jag tittade närmare på det när jag hade fått frågor från Björn, säger Stefan Larsson.

Omar Al-Ganas ser själv inga problem med att hålla isär politiken och andra uppdrag. Foto: Urban Önell

19-årige Omar Al-Ganas är besviken och funderar på att göra en JO-anmälan.

För två veckor sedan hade han sitt första offentliga uppdrag som valambassadör i projektet Nordöstra Skåne röstar. Han höll ett föredrag i samband med arrangemanget ”Hur vill du ha det?” som avslutades med en politisk debatt på Mötesplats Ljungdala.

I måndags fick han besked av Stefan Larsson att han måste sluta.

Några dagar tidigare hade Björn Widmark ifrågasatt Omar Al-Ganas lämplighet.

– Jag fråntogs uppdraget med anledning av att Björn Widmark kritiserat att jag fått det när jag är politiskt aktiv för S och SSU. Stefan sa att projektet får fokus åt fel håll, säger Omar Al-Ganas.

Han tycker att det är dåligt att de ansvariga backade när de först hade godkänt honom.

– De visste om mitt politiska engagemang, jag har talat på gator och torg och synts i tidningarna. säger han.

– Det var väldigt svagt att de inte stod fast vid sitt beslut, jag tycker att de svikit, säger han.

Han sitter i SSU:s distriktsstyrelse, är ersättare i kommunens tekniska nämnd och står på valbar plats på Socialdemokraternas valsedel till kommunvalet den 9 september. Vid Socialdemokraternas 1 maj-demonstration gick han i täten.

– Jag har grundlagsskyddad rätt att vara politiskt aktiv, säger han.

Han tycker att det som hänt är allvarligt, samtidigt kan han till viss del förstå kritiken.

– Men jag gillar inte sättet. Björn Widmark bedriver häxjakt. Han kritiserade att jag blev ungdomsambassadör också, säger Omar Al-Ganas.

Som ungdomsambassadör var han med och intervjuade mer än 500 ungdomar om deras inställning till ett ungdomens hus i Hässleholm.

Det blir svårt för ungdomarna att skilja på ambassadörens olika roller, anser Björn Widmark.

Björn Widmark anser att sådana uppdrag inte går att förena med politisk aktivitet, särskilt inte på hög nivå, eftersom det blir svårt för berörda ungdomar att skilja på ambassadörens olika roller.

Omar Al-Ganas säger att han är medveten om vikten av att skilja på politiken och andra uppdrag.

– Det finns absolut en risk att folk kopplar ihop mig med politiken. Men jag står ju inte och kampanjar som politiker när jag är valambassadör eller ungdomsambassadör, för mig är det väldigt klart, säger han.

Han pratade öppet om sin politiska aktivitet under rekryteringsprocessen till valambassadör.

– Jag var hela tiden klar och tydlig med mitt engagemang och att jag kunde hålla isär politiken och uppdraget som valambassadör, säger han.

Den bilden bekräftas av Freja Hagsund, verksamhetsansvarig på Europa Direkt, som Hässleholms kommun är värd för och under vars paraply Nordöstra Skåne röstar med nio deltagande kommuner ligger. Nordöstra Skåne röstar är dock ett eget projekt som helt finansieras av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, medan finansieringen av Europa Direkt delas mellan EU-kommissionen och Hässleholms kommun.

– Vi har absolut diskuterat det. Han skötte uppdraget som ungdomsambassadör med bravur. Personligen hade jag inga betänkligheter kring att Omar inte skulle göra ett utmärkt jobb även som valambassadör. Han är väldigt engagerad och driven, säger Freja Hagsund.

Nordöstra Skåne röstar hade också svårt att hitta intresserade ungdomar som ville bli valambassadörer. Det skulle vara utrikesfödda unga som kunde förklara på ett sätt som många i målgruppen kan känna igen sig i. Det handlar om att informera om det svenska politiska systemet och om hur det går till att rösta.

När ansökningarna var för få gick de ansvariga ut till lärare på skolorna och fick på det sättet kontakt med fler. Hässleholms valambassadör hoppade sedan av och Omar erbjöds då uppdraget. I rekryteringsprocessen hade han mest kontakt med projektassistenten Zeinab El-Mestrah.

Efter Björn Widmarks frågor omprövade Stefan Larsson och hans medarbetare beslutet att låta Omar Al-Ganas få uppdraget. Hans politiska profil bedömdes inte längre lämplig.

– I fredags fick jag kännedom om att Omar kandiderar till kommunfullmäktige. Det är en bra kille, men det finns kanske en risk för osäkerhet om vilken roll han har om han informerar om valprocessen,. Det är viktigt att säkerställa att vi har en neutral frontyta, säger Stefan Larsson.

Stefan Larsson tillträdde sin tjänst den 1 mars och var på plats under hela rekryteringsprocessen.

– Men jag var inte direkt engagerad i urvalet och beslutet, säger han.

Han beklagar det som hänt.

– Det är olyckligt att vi inte har haft bra rutiner. Vi får se till att göra det bättre nästa gång, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se