torsjö live vers2

Nytt nej till rättspsykiatrisk vård för mordbrand i p-garage

Nytt nej till rättspsykiatrisk vård för mordbrand i p-garage

Mordbranden orsakade stora skador i det stora parkeringsgaraget. Foto: Lotta Persson

Den 27-årige mannen var inte påverkad av allvarlig psykisk störning vid mordbranden i parkeringsgaraget på Norra Station i Hässleholm i december.

Socialstyrelsens rättsliga råd instämmer nu i det tidigare rättspsykiatriska utlåtandet.

Hässleholms tingsrätt har redan beslutat att 27-åringen ska dömas för mordbrand. Frågan är nu vilket straffet ska bli. Både åklagaren ocvh 27-åringen själv ansåg att vård skulle vara den bästa påföljden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Eftersom den rättspsykiatriska utredningen inte gav stöd för rättspsykiatrisk vård begärde domstolen överprövning hos Socialstyrelsens råd. Men Socialstyrelsen kommer alltså till samma slutsats som den tidigare utredaren.

– Socialstyrelsen ansluter sig till de bedömningar och slutsatser som kommer till uttryck i det rättspsykiatriska utlåtandet, heter det i beslutet.

Rättegången återupptas på tisdag.

27-åringen nekar till brottet, men har erkänt att han sovit i en av de tre bilar där branden troligen startade och att han, tillsammans med en 33-årig man, var i garaget när branden startade.

27-åringen förekommer i 17 avsnitt i belastningsregistret och har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård som han blev utskriven ifrån så sent som den 31 oktober 2017.

Kostnaden för skadorna som uppstod vid branden har beräknats till cirka 14 miljoner kronor.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se