Gruppen-3a-328x120

Legionella stoppar simskola i Sösdala

Legionella stoppar simskola i Sösdala

Sösdala simhall stängs helt i sommar på grund av Legionella-bakterier i duscharna. Årets sommarsimskola som skulle startat imorgon, måndag, och pågått i två veckor ställs därmed in.

För två veckor sedan visade prover Legionella i en dusch som inte används så ofta. Simhallen stängdes då och nya prover togs i en dusch som används frekvent. I torsdags kväll kom beskedet att bakteriehalten där var ännu högre. Sösdala simsällskap tvingades därför ställa in simskolan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Tyvärr måste vi för första gången ställa in vår sommarsimskola. Det finns fortfarande Legionella-bakterier i vattnet, så vi har inget annat val än att göra så här. Det är verkligen med stor sorg vi skriver detta, skriver klubben på sin Facebooksida.

Ingen annan verksamhet påverkas eftersom simhallen inte brukar vara öppen för allmänheten under sommaren.

– Vi misstänker att bakterietillväxten uppstår i anläggningen på grund av att vattnet inte är tillräckligt hett ut till tappställena. Nu ska vi titta på om vi kan bygga om ledningssystemet, självklart måste vi göra vid detta, säger föreståndaren Sven Eryd som tillsammans med sin fru Kerstin driver simhallen på entreprenad åt kommunen.

Han befarar att det kan ta tid att bygga om.

– Det är sex duschar och långa vattenledningar till både sporthall och simhall, förklarar han.

Kommande vecka ska han träffa ansvariga på tekniska förvaltningen för att diskutera möjliga lösningar.

Temperaturen i duscharna var vid senast mätningen 44 grader. Boverket rekommenderar minst 50 grader för att Legionella inte ska kunna växa till.

Sven Eryd berättar att halten av Legionella vid första tillfället var 2 000 cfu per 100 ml. Vid 1 000 cfu krävs åtgärder.

– Det andra provsvaret visade över 4 000 cfu per 100 ml, så det är högt, säger Sven Eryd.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se