logga-ligg-tjock

Kan få fängelse i fyra och ett halvt år för mordbrand i p-garage

Kan få fängelse i fyra och ett halvt år för mordbrand i p-garage

Den del av parkeringsgaraget där de utbrända bilarna stod fick svåra skador. Enligt förundersökningen orsakade branden kostnader på totalt minst 14 miljoner kronor. Foto ur förundersökningen

27-åringen riskerar fyra och ett halvt års fängelse för mordbranden i parkeringsgaraget på Norra Station. Det var vad åklagaren Martin Hansson yrkade på när rättegången i Hässleholms tingsrätt avslutades på tisdagen.

Försvarsadvokaten Torgny Dahlberg vädjade till rätten att ta hänsyn till 27-åringens psykiska status, trots att den rättspsykiatriska utredningen, som överprövats av Socialstyrelsens rättsliga råd, inte gav stöd för att döma till rättspsykiatrisk vård iställlet för fängelse.

Hässleholms tingsrätt avslutade på tisdagen rättegången om mordbranden i garaget. Dom meddelas om en vecka. Foto: Berit Önell

Tingsrätten har redan tagit ställning i skuldfrågan, vilket krävdes före den rättspsykiatriska undersökningen. Nu gällde det alltså enbart påföljden.

Martin Hansson, som medverkade i förhandlingen via videolänk, konstaterade att 27-åringen enligt det rättspsykiatriska utlåtandet inte lider av en psykisk störning.

– Det samlade straffvärdet är runt fyra och ett halvt års fängelse. Skälet är framför allt det höga värdet skadorna för mordbranden betingat, sa Martin Hansson.

Han förklarade att branden orsakat både omfattande förstörelse och stor olägenhet för många människor.

Torgny Dahlberg menade istället att eftersom det aldrig fanns risk för personskador vid branden borde påföljden stanna i nedre delen av straffskalan som ligger på mellan två och åtta års fängelse.

– Jag påstår inte att det är en lindrigare brand eftersom det rör sig om ganska stora värden. Men det finns en klar skiljelinje mellan bränder där det blir materiella skador men aldrig är risk för att någon person skadas och de fall där även mänskligt lidande finns i potten, sa han.

Därmed ansåg han att straffet borde ligga på mellan två och tre års fängelse.

Han påminde också om att 27-åringen dömts för andra brott inte långt före garagebranden.

– Då gjordes en annorlunda bedömning och han fick rättspsykiatrisk vård. Det är inte för handen nu, men det här är inte en kille som mår psykiskt bra, konstaterade Torgny Dahlberg och nämnde att hans klient har ”diverse diagnoser”.

Därför ville advokaten korta ner straffet med ytterligare med mellan en tredjedel och en fjärdedel.

27-åringen är åtalad även för egenmäktigt förfarande, brott mot knivlagen, hot mot tjänsteman, stöld, skadegörelse och ringa narkotikabrott. För den medåtalade 33-åringen fanns inte skäl till rättspsykiatrisk undersökning och enligt åklagaren återstod nu endast åtalet för ringa narkotikabrott.

– Men om han skulle dömas för branden skulle det också bli ett fyraårigt fängelsestraff, sa Martin Hansson.

33-åringens försvarsadvokat Lars Bladh förklarade att om hans klient ändå skulle dömas för mordbrand måste det bli ett kortare straff eftersom han inte varit så delaktig och också med hänsyn till det handikapp han lider av.

Domaren Lena Berlin förmanade 27-åringen efter att hon meddelat att dom faller om en vecka och att han tills dess ska stanna i häktet.

– Oavsett vad domen blir måste du ta tag i ditt missbruk och söka vård. Ditt livsöde har berört oss alla. Vi hade hoppats att undersökningen skulle visat något annat, men det hindrar inte att du får hjälp, sa hon, uttryckte förhoppningen att slippa återse honom på den åtalades plats i tingsrätten och önskade honom lycka till i livet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se