Gruppen-3a-328x120

Tre och ett halvt års fängelse för mordbrand i garage

Tre och ett halvt års fängelse för mordbrand i garage

Branden orsakade stora skador i parkeringsgaraget vid Norra Station. Foto: Lotta Persson

Den 27-årige mannen döms till tre och ett halvt års fängelse för mordbranden i parkeringsgaraget på Norra Station i Hässleholm i december. Det meddelade Hässleholms tingsrätt på tisdagen. Den 33-årige medåtalade frikänns helt från branden och döms enbart till 30 dagsböter för ringa narkotikabrott.

Det brann kraftigt i parkeringsgaraget på Norra Station. Flera brandkårer hjälpte till med släckningsarbetet. Foto: Jonathan Önell

Båda männen var åtalade för mordbranden som orsakade omfattande skador. Under rättegången skyllde de på varandra.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Redan i april avgjorde tingsrätten skuldfrågan och beslöt att 27-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden bestämdes. Undersökningen gav inte stöd för att döma honom till rättspsykiatrisk vård, trots att han tidigare bedömts ha en allvarlig psykisk störning och att han frigavs från rättspsykiatrisk vård bara en månad före branden. Tingsrätten begärde överprövning av det rättspsykiatriska utlåtandet, men Socialstyrelsens rättsliga råd kom fram till samma slutsats och därför döms 27-åringen nu till fängelse.

33-åringen har en utvecklingsstörning och tingsrätten konstaterar att han har vissa mentala begränsningar som påverkar hans sätt att berätta om händelsen. Tingsrätten sätter dock tilltro till hans uppgifter om att det var 27-åringen som hällde ut brännbar vätska i baksätet på en bil och tände på. Detta är också en förklaring till att de båda hastigt lämnade garaget i samband med att branden uppstod.

Ett vittne observerade dem på platsen bara någon minut innan branden startade. Tio minuter tidigare avbröts ett inbrottsförsök i ett ödehus i närheten. Enligt tingsrätten kan det stämma med 33-åringens uppgift om att 27-åringen stal brännbar vätska i en trädgård nära parkeringshuset.

27-åringen erkände att han brutit sig in i och sovit i en av de tre bilar som blev mest utbrända vid branden. Exakt var branden startade och på vilket sätt har dock inte gått att utreda eftersom bevisen brunnit upp i den kraftiga branden.

Kostnaden för skadorna efter branden beräknas till cirka 14 miljoner kronor. 27-åringen ska betala 10,4 miljoner kronor i skadestånd. Han döms även för stöld, skadegörelse, egenmäktigt förfarande, hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se