Gruppen-3a-328x120

Torsjö Live har mer än dubbelt så många förbokade biljetter som i fjol

Torsjö Live har mer än dubbelt så många förbokade biljetter som i fjol

Jonas Johansson och Mats Gunnarsson är glada för att solen skiner över Torsjö Lives festivalområde och att biljettförsäljningen slår rekord. Foto: Lotta Persson

– Det här är året det vänder, säger Mats Gunnarsson, festivalgeneral för Torsjö Live tillsammans med Jonas Johansson.

På fredag och lördag är det dags för femte Torsjö Live. Vädret ser ut att för första gången bli något annat än regn och mer än dubbelt så många har förbokat biljetter som vid samma tid i fjol, mellan 5 500 och 6 000. Målet är att nå minst 7 000 besökare och i så fall bör festivalen för första gången gå runt ekonomiskt.

Festivalområdet håller på att ta form. Tältduken på stora scenen blir rest utan missöden medan presskonferensen pågår mellan mattälten uppe i backen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Mats Gunnarsson och Jonas Johansson vill gärna lyfta fram hela arrangörsgänget som till stor del består av familjemedlemmar.

I år har de anledning att fira. Gänget bakom Torsjö Live är i år, från vänster, Mats Gunnarsson, Birgit Gunnarsson, Louise Wallin, Maja Johansson, Jonas Johansson, Klara Johansson och Ia Björklund. Foto: Lotta Persson
Christoffer Quick – som bor på granngården Torsjö Gård – är med och bygger scenen. Dagens soliga och lugna väder bjuder inte på förra årets vindar som kom lagom till takresningen och gjorde att arbetet fick pausas en stund.

– Organisatoriskt känner vi oss helt trygga, säger Mats Gunnarsson.

Han berättar öppenhjärtigt att förra årets ösregn på fredagen fick honom att misströsta.

– Jag tänkte att den här visionen är nog inte riktigt rätt. Men sedan kom lördagen och det blev inte sol, men uppehåll och då kändes det nog rätt ändå. I och med det fina vädret i år kommer det att vända och bli en långsiktig kulturinstitution, förklarade han.

I år har biljettpriserna också sänkts på Jonas Johanssons initiativ, kanske en orsak till den goda biljettförsäljningen.

– Det är nog en bra kombination med vasst artistuppbåd och en annan prisbild, säger han.

Priserna är cirka 30 procent lägre än i fjol.

– Där är vi inte riktigt överens. Jag hävdar att en kvalitetsfestival måste kunna ha höga priser, säger Mats.

De är i alla fall överens om att festivalen i år ”hotar” att gå runt. Och även att den unika miljön och förtroendet som byggts upp under de år som gått spelar stor roll. Det fina vädret har säkert också gjort sitt till att många förbokat biljetter. Trenden är annars att det blir allt vanligare att boka sent.

De säger att de taggat upp med musiken.

– Vi har gått åt det lite folkligare hållet kanske, säger Jonas.

Wilmer X ser de som största publikdragaren i år. Men även Dire Straits Experience, Bo Kaspers orkester, Sven-Ingvars, Uno Svenningsson, Petter, Linnea Henriksson och Anna Ternheim lär locka besökare. Shirin, som medverkade i tisdagskvällens Allsång på Skansen, är lite mindre känd.

– Det blir spännande att se henne live. Hon kommer att bli en jätteartist, säger Mats.

En nyhet för i år är dansbanan nära stora scenen.

– Vi har ju en del dansant musik också, bland andra Sven-Ingvars och Joanna Åström från Tyringe som är DJ. Vi får se hur det faller ut, säger Mats.

Det mesta händer på stora scenen, men lilla scenen finns också uppe i backen. Däremot blir det ingen mobil scen, den uppskattades av många i fjol, men bedömdes också som ett riskmoment.

Publiken kommer att få möjlighet att vara med och skapa konst, barnaktiviteterna i gårdens trädgård utökas med en liten hoppborg och det finns campingplats för 62 husbilar/ husvagnar och 30-40 tält. Campingen var dock slutsåld redan för en och en halv vecka sedan.

– Vi trodde inte att vi hade en tältande publik, men vi har fått ändra oss, medger Mats.

Liksom tidigare finns även ställplatser i Västra Torup.

Maja Johansson, till vänster, och tvillingsystern Klara Johansson har hjälpt till med Torsjö Live sedan starten då de var 13 år. Foto: Lotta Persson

Festivalen riktar sig i första hand till medelålders, inte till ungdomar. Men Jonas Johanssons ungdomar, sonen Jakob och tvillingdöttrarna Maja och Klara, trivs.

– Jag gillar Bo Kaspers, Anna Ternheim, Linnea Henriksson och Sarah Klang, säger Klara.

Klara och Maja har fyllt 18 i år och har hjälpt till på Torsjö Live sedan starten då de var 13 år.

– Det är jättekul, en kombination av jobb och hobby och att umgås med familjen, säger de.

Det enda problem Torsjö Lives arrangörer ser i år är att det kan bli köer vid entrén.

– Vädret kommer att bli helt lysande, sol och 24-25 grader, så det går nog bra att åka hit efter att ha varit på stranden, säger Mats med ett stort leende.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se