torsjö live

Liberalt ungdomsförbund startar i Hässleholm

Liberalt ungdomsförbund startar i Hässleholm

En lokalavdelning av Liberala ungdomsförbundet, LUF, är på väg att starta i Hässleholm. Initiativtagare är Alexander San, 18, Benjamin Forssblad, 18, och Johannes Bexell, 17. På måndag håller de årsmöte för att tillsätta styrelse och starta officiellt.

– Bland olika frågor som vi tycker är viktiga finns trygghet, skola och att det inte ska slösas med skattepengar, säger Alexander San.

Själv satt han tills nyligen i SSU:s styrelse.

– Mina politiska ståndpunkter förändrades, förklarar han.

Alexander San är en av initiativtagarna till att Liberala ungdomsförbundet, LUF, startar lokalavdelning i Hässleholm. Foto: Urban Önell

Ungdomarna var under våren med i en studiecirkel om demokrati och val i Studiefrämjandets regi. Alexander var en av ledarna.

– Benjamin och Johannes hade redan varit delaktiga i LUF och pratade om varför det inte fanns något ungdomsförbund i Hässleholm. Jag tyckte spontant att det var en bra idé att starta något, så vi skrev till distriktsstyrelsen i Skåne, berättar han.

SSU i Hässleholm hade legat nere i många år när han var med och drog igång det våren 2017. Men engagemanget svalnade efter en tid.

– Jag var inte så aktiv, hade mycket med skolan. När jag gick med i SSU hade jag just börjat sätta mig in i politiken. Då tyckte jag att ideologin stämde, men jag var väl en högersosse och har rört mig i den riktningen och är nu lite till höger om mittenpolitiken, socialliberal. Det var egentligen inte något som hände i SSU, men mina värderingar ändrades, förklarar Alexander som tog studenten i år.

En av flera anledningar till förändringen var att han fick nya insikter genom sitt gymnasiearbete på internationella programmet. Han intervjuade restaurangägare i Hässleholm och gjorde en undersökning av arbetsmiljön inom restaurangbranschen i Sverige jämfört med Sri Lanka dit han fick möjlighet att resa.

– Jag har släktingar som har restaurang i Hässleholm och vet att det är ganska tufft, säger han.

Nu kom han bland annat fram till att det var stora skillnader mellan olika restauranger i Sverige när det gällde stress medan det på Sri Lanka var mer homogent.

-Personligen tycker jag att småföretagare i Sverige beskattas hårt och har en tuff arbetsmiljö. Det finns för mycket regler och kontroller. Jag tycker att det ska löna sig att arbeta. Ekonomisk frihet är viktigt, säger han.

Där tycker han att liberalerna har bättre politik. Även när det gäller skolan är han kritisk till att SSU, liksom Ung vänster, är skeptiska till betyg.

– Jag tycker att krav i skolan är bra. Många skyller betygssystemet för att den psykiska ohälsan bland ungdomar ökat. Men ärligt talat tror jag inte att det har med betygssystemet att göra. Ohälsan har ökat under 30 år och det har varit olika betygssystem under tiden, säger han.

Men han säger också att han inte håller med LUF om allt.

– Många ungdomar har inte fasta politiska åsikter. De är uppdaterade om världspolitiken och tycker om att ta ställning i vissa frågor, men vill inte fastna i ett politiskt läger. Kanske borde man övergå till någon form av direktdemokrati i framtiden där man får rösta i olika frågor, funderar han.

Han kan inte säga exakt hur det nya ungdomsförbundet skulle vilja påverka i Hässleholm.

– Det viktigaste nu är att starta upp. Sedan ska vi ta upp stafettpinnen, säger Alexander.

Han hoppas att verksamheten kan komma igång före valet. Närmast på programmet står att värva medlemmar, arrangera ett quiz om politik för ungdomar, skriva debattartiklar och kanske hålla en valvaka.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se