torsjö live vers2

Bjärnums simhall öppnar imorgon

Bjärnums simhall öppnar imorgon

Simhallen i Bjärnum öppnar åter imorgon, fredag, efter att ha varit stängd på grund av Legionellabakterier i tre veckor. Saneringen har, enligt kommunens hemsida, gått enligt planen.

De senaste vattenproverna visade fortfarande förekomst av Legionella, men på en lägre nivå som gör att miljökontoret godkänt öppning under förutsättning att ledningarna hetvattenspolas varje kväll. Sådan spolning gjordes även på torsdagen.

Frilagt har i flera artiklar granskat problemen med Legionella och avsaknaden av temperaturmätningar som hade kunnat förebygga bakterietillväxten i de kommunala anläggningarna. I bakgrunden finns bristande rutiner och oklar ansvarsfördelning.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kommunen planerar nu att införa automatiserad hetvattenspolning i Bjärnums simhall. Tills den har tagits i bruk ska spolning ske manuellt varje kväll efter att badet stängts. Tid och temperatur ska dokumenteras.

Miljökontoret är överens med tekniska förvaltningen och fritidsförvaltningen om att badet i Bjärnum med denna rutin kan öppnas.

– En daglig hetvattenspolning är ett bra sätt att bemästra Legionellaproblematiken, förklarar miljöchef Sven-Inge Svensson i ett mejl till Frilagt.

I övrigt håller miljökontoret fast vid att det tidigare föreläggandet med krav på framtagande av rutiner med mera ska följas. Tekniska förvaltningen har överklagat en av punkterna, att en vvs-konsult ska se över anläggningen, men miljökontoret backar inte heller där. Enligt tekniska förvaltningen behövs inte en sådan åtgärd när halterna av Legionella inte överstiger 1 000 cfu per liter.

Sven-Inge Svensson förklarar att vvs-konsultens genomgång inte är kopplat till när badet kan öppna. Åtgärden ska enligt föreläggandet redovisas senast den 1 oktober.

I Sverige finns inga fastställda riktlinjer för vilken halt Legionella som kräver åtgärder. Folkhälsomyndigheten anser i sin skrift från 2015 ur kunskapssammanställningen ”Legionella i miljön – hantering av smittrisker”, att 1 000 är en hög nivå och påpekar att den engelska hälsomyndigheten HSE rekommenderar att åtgärder vidtas redan vid 100 cfu per liter.

När Bjärnums simhall stängde den 4 juli var halten Legionella i en av duscharna 240 cfu per liter. Som mest var värdet 720 vid ett omprov den 6 juli. Vid den senaste mätningen den 9 juli hade nivåerna sjunkit så att den högsta var 120 cfu per liter.

Miljökontoret bedömer halterna i det senaste provsvaret som ”ganska låga”. En uppföljande provtagning ska göras på tisdag.

Hela anläggningen med babyland, bubbelpool, hopptorn, ångbastu med mera blir nu tillgänglig. Ordinarie sommaröppettider gäller till och med 19 augusti, det vill säga klockan 10-17 på vardagar och 11-17 helger. Barn under 16 år har fri entré under sommarlovet.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se