Gruppen-3a-328x120

Förbjudet att grilla även på egen tomt

Förbjudet att grilla även på egen tomt

Länsstyrelsen i Skåne skärpte på onsdagseftermiddagen eldningsförbudet till att gälla också all grillning på egen tomt. De nya direktiven kom efter att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på förmiddagen uppmanat alla kommuner och länsstyrelser att införa ett sådant totalt eldningsförbud. Orsaken är att brandrisken i landet förväntas nå extrema nivåer i slutet på veckan.

På måndagen beslöt länsstyrelsen i Skåne om eldningsförbud överallt och på alla slags eldstäder, förutom med grill på ben på egen tomt. Flera andra län införde liknande regler. Men enligt MSB räcker det inte.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Brandrisken i Sverige kommer i slutet av veckan att nå extrema nivåer, eldningsförbuden behöver skärpas för att undvika att nya bränder uppstår, sa Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen.

MSB uppmanade även aktörerna att göra informationen tillgänglig på flera språk.

På eftermiddagen meddelade länsstyrelsen i Skåne att eldningsförbudet skärps. Från och med klockan 16 är det förbjudet att elda eller grilla även på egen tomt, kolonigård eller innergård.

På länsstyrelsens webbplats finns mer information. Där finns också anslag på flera språk som fastighetsägare, campingägare och allmänhet uppmanas skriva ut och sätta upp för att hjälpa till.

– Jag hoppas på bred uppslutning från allmänheten i det extremt torra väder som nu råder. Vi måste göra vad vi kan för att Skåne inte ska drabbas av bränder, säger Matz Hammarström, tillförordnad landshövding.

Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller, om brottet är grovt, till fängelse.

Eldningsförbudet gäller tills annat meddelas på länsstyrelsens webbplats.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se