torsjö live

Leif GW Persson och Cecilia Malmström till Europaforum Två seminarier redan fulltecknade

Leif GW Persson och Cecilia Malmström till Europaforum Två seminarier redan fulltecknade

Det brukar vara trångt i kulturhuset när Europaforum startar. Bilden är från förra året. Foto: Lotta Persson

Leif GW Persson och Cecilia Malmström är två av affischnamnen på årets Europaforum i Hässleholm, den 27-30 augusti. Men det är som vanligt Europafrågorna som står i fokus. Forumets mål är att vara en bred arena för många att mötas kring, diskutera och informera sig om aktuella Europaperspektiv. Det är nu hög tid att anmäla sig. Två av årets seminarier är redan fulltecknade.

Även i år kommer det att bjudas på en lunchkonsert och visas filmer i Parkbiografen. En stund för att hedra grundaren Lorenz Pushers minne inleder årets forumdagar.

Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor Cecilia Malmström har medverkat på Europaforum förut, bilden är från 2016. Foto: Lotta Persson
Författaren och kriminologen Leif GW Persson är ett av dragplåstren i år. Foto: Pressbild

För sextonde året hålls nu Europaforum Hässleholm. Det forum som 2002 startade med ett halvdags-seminarium menar sig nu vara Sveriges ledande mötesplats för Europafrågor.

Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, är en av årets mest kända talare. Hon skulle mycket väl ha kunnat sitta i panelen för måndagens sista seminarium – som är det första av de två seminarier som redan är fulltecknade. Det bär titeln ”EU mellan Putin och Trump” och leds av andra initierade personer. Däremot återfinns Cecilia Malmström i måndagens båda inledande seminarier. De har rubrikerna ”Framtidsvisioner & Ödesfrågor – Vilket EU vill Sverige ha?” respektive ”EU i det globala spelet – handel, säkerhet och diplomati”.

Cecilia Malmström har också med sig erfarenheten av att personligen ha träffat Donald Trump och diskuterat en nedtrappning av det just nu pågående handelskrig som EU menar att Trump startat och eldar på. Det mötet skedde i onsdags, den 25 juli, och Cecilia Malmström hade en nyckelposition i EU-delegationen som mötte USA-presidenten.

Det andra redan fullbokade seminariet är ”Kommunalt handlingsutrymme i EU”.

Det är arrangerat i ett samarbete med Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet.

– Det är egentligen en forskningslansering och vi hade inte trott att det skulle bli ett så stort intresse, säger en positivt överraskad Maria Lindahl, chef för Europaforum Hässleholm.

Enligt programinformationen är den övergripande frågan som ska diskuteras hur en ”EU-kommun” bäst använder sina resurser för att få genomslag för sin politik i det flernivåstyre som är den svenska kommunens verklighet idag.

Europaforums grundare Lorenz Puchers minne hedras vid inledningen av årets arrangemang. Foto: Berit Önell
Maria Lindblad, har efterträtt Lorenz Pucher som chef för Europaforum. Foto: Berit Önell

Det som lanseras är ett specialnummer av Statsvetenskaplig tidskrift där en rad olika forskare har författat bidrag om bland annat kommunalt självstyre, EU:s fonder, lobbying, upphandling och statsstöd.

Det kan eventuellt ändå gå att få en plats till något av de två redan fulltecknade seminarierna.

– Vi har upprättat en kölista och uppmanar intresserade att ta kontakt med mig eller mina medarbetare. Om intresset visar sig mycket stort kan kanske ett lokalbyte komma på tal, hälsar Maria Lindahl, chef för Europaforum Hässleholm.

Maria Lindahl leder i år sitt andra Europaforum och det första som helt ansvarig. Ledarskapet axlade hon under 2017 när grundaren Lorenz Pusher inte längre orkade. Trots sjukdom var han ändå in i det längsta engagerad i forumet. Hans minne och betydelse hedras i år vid en inledande stund på öppningsdagen. Cecilia Malmström är även där en av talarna.

I en Frilagtintervju i samband med forumets 15-årsjubileum berättade Lorenz Pusher från sjuksängen om sina tankar kring att integritetsfrågor kunde bli ett viktigt tema för 2018. Ett seminarium på tisdagen med titeln ”Hotet mot medborgaren – Vem äger internet” verkar kunna ligga helt i linje med hans funderingar. Där medverkar bland andra Andreas Ekström, journalist på Sydsvenskan och Amelia Andersdotter, tidigare Europaparlamentariker för Piratpartiet.

Rikskända profilen Leif GW Persson gästar också forumet på tisdagen. Seminariet han deltar i har rubriken ”Brott, straff och europeiska samarbeten”.

På onsdagen tas det upp olika frågor om makt och rättigheter, liksom försvar. ”Demokrati, populism och rättsstaten i det framtida Europa”, ”Mot ett gemensamt asylsystem i EU – hur påverkas asylrätten?” och ”EU som utrikespolitisk aktör- på väg mot ett europeiskt försvar?” är några av seminarietitlarna.

Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt medverkar vid Brexitseminariet. Foto: Lotta Persson

Den avslutande torsdagens program handlar övervägande om handels- och ekonomifrågor. Två av seminarierna hålls på engelska. ”Post Brexit 2.0 – vad händer nu?” är ett av dem. En av de medverkande där är Moderaternas Europaparlamentariker Anna Maria Corazza Bildt. Det avslutande seminariet bär titeln ”EMU och Bankunionen – de ekonomiska varningarna inom EU”.

För att öka ungas engagemang i Europafrågor har arrangörerna fortsatt bjuda in studenter för att delta i seminarier och utfrågningar.

De senaste fem åren har Europaforum i Hässleholm besökts av 12 000 seminariedeltagare och 275 föreläsare. Evenemanget bevakas av tv, radio och press med en räckvidd på två miljoner människor.

Europaforum Hässleholm arrangeras av Hässleholms kommun och Europa Direkt Hässleholm i samarbete med EU-kommissionen i Sverige, regeringskansliet, Sparbanken Skåne, Svenska institutet för europolitiska studier (SIEPS) och Sveriges Kommuner och Landsting. Nya samarbetspartners för i år är Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet och Folk & Försvar.

Även i år bjuds alla deltagare på en lunchkonsert och det kommer att visas film i Parkbiografen under tre av de fyra dagarna. Till filmerna behövs ingen föranmälan.

Forumprogrammet är öppet för allmänheten och gratis, men antalet platser begränsat och sista anmälningsdag är den 6 augusti.

För anmälan och program se www.eu-forum.se

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se