Gruppen-3a-328x120

Säle blåser liv i Tyringedagarna igen i september – utan kommunalt stöd

Säle blåser liv i Tyringedagarna igen i september – utan kommunalt stöd

Säle Svensson och hans medarbetare i Partyfabriken håller som vanligt både i servering och underhållning från scenen när Tyringedagarna återuppstår i september. Foto: MARIA PHOTOB

Det blir ändå Tyringedagar i år igen. Kjell-Arne ”Säle” Svensson och hans företag Partyfabriken har ändrat sig efter positiva påtryckningar. Den 14-15 september blir det fest i Åparken med hjälp av bland andra dansbandet Perikles och DJ Timo Diabolo. Hassans tivoli är medarrangör och lokala sponsorer strömmar till. Men Säle söker inte kommunalt stöd, han är kritisk till att stora summor skattepengar ska finansiera arrangemang.

Tyringedagarna har varit en tradition i byn sedan 1980 och skapades ursprungligen av Köpmannaföreningen. När den upphörde hölls dagarna vid liv av ideella krafter och Partyfabriken har tillsammans med Lions varit huvudansvarig de senaste åren.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Länge låg dagarna i maj, men 2016 flyttades de till augusti. Efter 2017 års upplaga deklarerade Säle Svensson och Partyfabriken att de inte var villiga att fortsätta med evenemanget 2018.

Men nu blir det alltså ändå av.

Avhoppet 2017 förklarar Säle Svensson bland annat berodde på att Lions och Tyringe Sparbanksstiftelse det året valde att satsa på en dansbandsgala. Motivet för den satsningen var att det skulle hända något nytt. Sponsring till Tyringedagarna minskade radikalt.

I år utökades dansbandsgalan i juni med fler aktiviteter för att ersätta Tyringedagarna.

– Men Tyringeborna vill ha sina Tyringedagar och det ska de nu få, konstaterar idag Kjell-Arne ”Säle” Svensson, huvudarrangör av årets Tyringedagar.

Tyringedagarna lockade under många år en stor publik. Den 14-15 september är det dags igen. Foto: Bert Wilnerzon, tyringe.nu

Efter att ha fått många påstötningar från barnfamiljer, vuxna och pensionärer ändrade han sig.

– När vi fick en lucka i våra bokningar och en passande artist dök upp såg jag ändå möjligheten, säger Tyringefödde Säle.

Dansbandet Perikles är ett av fredagens affischnamn. ”Var ska vi sova i natt” – deras mest kända låt – har blivit en självklar rubrik för gruppens framträdande. En säker partystämningshöjar-låt som många festsugna brukar vilja sjunga med i.

Det var dansbandet Perikles som han genom personliga kontakter lyckades få ett kontrakt med. Och resten av programmet började raskt skapas. Hassans tivoli nappade direkt på idén och är årets medarrangör.

Ett färdigt program kom ut i veckan och marknadsföringen pågår nu som bäst. Stödet som mött arrangörerna har varit påtagligt.

– Det är redan ett par lokala företag som har gått in och vill sponsra, berättar Säle Svensson – märkbart stolt och glad över att dagarna betyder så mycket för många.

Några kostnader för kommunens skattebetalare ska det inte bli.

– Vi har sagt oss att vi ska klara detta själva utan en krona i kommunalt stöd. Det ska vara helt självfinansierande. Vi vill visa att det går, säger Säle Svensson.

Han är starkt kritisk till skattefinansiering, inte minst när kommunen själv blir arrangör som vid Stadsfesten i Hässleholm.

– Kommunen ska bara ge oss arrangörer små riktade stöd, för att vi ska kunna starta och göra något bra. Gör vi det bra så ska vi sedan kunna tjäna pengar, tycker Säle Svensson.

Att det kan vara svårt att få ekonomi på Tyringedagarna har han med i kalkylen.

– Vi gör detta för att sprida glädje och vi kan göra det för att det har gått bra för oss tidigare i år, säger han.

Han tror och hoppas på ett plus-minus-nollresultat som sämst.

– Vi kommer aldrig att bli rika för vi har för roligt på jobbet, men här är det viktigt att hjärtat är med, konstaterar han.

En del av årets programpunkter är nya, men konceptet är sig likt och lite gamla favoriter återkommer. Efter några års uppehåll körs ankracet igen – tävlingen där publiken satsar på numrerade plastankor som får flyta mot mål i Svartevadsbäcken.

Programmet är innehållsrikt, från klockan 12 på fredagen till klockan 01 natten till söndagen (klicka på bilden för förstoring).

Senioreftermiddag, Sveriges bäste dragspelare, tivoli, bil- och motorcykelutställning i parken och gratis frukost till dess åkare, kramdjursparad, talangjakt och Sveriges mest fartfyllda show är några av alla de två dagarnas många programpunkter.

– Mr Tyringedagarna, alias Kalle Bergström, kommer att dyka upp som årets gästkonferencier på talangjakten, avslöjar också Säle.

Liksom att Kalle Bergström jublade av glädje när han fick veta att dagarna, som han var med om att starta, nu ändå blir av.

På fredagskvällen får Partyfabriken hjälp av dansbandet Perikles att hålla tempot och på lördagen tar DJ Timo över kvällen, som avslutas klockan 01.00.

Det är inte alltid primärt ekonomin som avgör vilka jobb ni tar?

– Jag har lärt mig av min mor att pengar inte är allt här i livet. Man ska ha så att man kan betala sina räkningar och leva, sedan räcker det, konstaterar Säle.

Hur det blir med fortsättningen av Tyringedagarna och traditionen 2019 får framtiden utvisa. Men festtraditionen hålls ännu ett år obruten. Säle Svensson hoppas på att en förening nu ska ta över.

– De ska kunna driva detta och ta in sponsorpengarna; Partyfabriken behöver inte dem, menar han.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se