torsjö live

Lursjödagen med nya utmaningar och mer aktiviteter för barnen

Lursjödagen med nya utmaningar och mer aktiviteter för barnen

Martin Persson tar sig åter an en utmaning i världsklass när det på lördag är dags för Lursjödagen. I år försöker han staka tio mil på under tio timmar.

Minskade sponsorintäkter medför att Lursjödagens egna artistunderhållning har slopats i år. Fokus ligger istället på olika aktiviteter för barnfamiljer, men alla hälsas varmt välkomna att bada och roa sig. Och gärna skänka en slant eller ta lotter. Det ideella arrangemangets har också i år som huvudsyfte att samla in pengar till Hemlösa i Hässleholm.

Martin Perssons utmaning på Lursjödagen i år är att staka tio mil på under tio timmar i stakmaskinen.

Martin Persson och Ronny Björklund, duon bakom det ideella arrangemanget, hoppas att årets Lursjödag ska gynnas av bra väder och många besökare. Helst vill de också slå fjolårets insamlingssiffra. Trots regn och låga publiksiffror samlade dagen 2017 in 22 000 kronor till Hemlösa i Hässleholm.

Den här typen av arrangemang är väldigt beroende av två saker: vädret och sponsorer, konstaterar de båda arrangörerna.

Ett avhopp från en sponsor i år har fått effekten att den egna musikunderhållningen har slopats.

– Vi vill ha minimalt med utgifter för att kunna ge maximalt till insamlingen och lägger därför resurserna på barnen och upplevelser att ta med hem, säger Martin Persson.

Helt utan musik blir dagen vid sjön inte. Restaurangen kommer att ha en egen trubadur som underhåller på kvällen.

Hoppborg, ponnyridning, lotterier och volleybollturnering blir det som vanligt. En lång hinderbana för barn är en nyhet.

Martin Perssons utmaning är givetvis också ny. Precis som tidigare års utmaningar är den nästan omöjlig. I år till och med kanske extra omöjlig?

– Det är bara sju i världen som jag tror har klarat det i år, skrattar Martin Persson om att staka sig fram i tio mil på under tio timmar.

– Och ingen av dem är svensk, konstaterar han.

Men den som känner Martin vet att han inte är den som ger sig i första taget. Att han aldrig varken åkt skidor eller rullskidor, inte kan tekniken och ogillar stakmaskinen – och dessutom bara har kört två mil i den – tänker han bara ska öka spänningen.

– Det är nog mest bara pannbenet och den mentala biten som det hänger på, tror han själv om oddsen.

Men de tio timmarna är inte ett tvång att klara det på. Det kan få ta längre tid. Martin själv har garderat sig för träningsvärk.

– Jag har en semesterdag på måndag, men på tisdag ska jag vara i form igen för då börjar jag på ett helt nytt jobb; som snickare, avslöjar han.

Armmuskler att svinga en hammare lär han få på Lursjödagen.

Martin hoppas nu på att riktigt många kommer förbi Lursjön på lördag och hjälper till – både med insamlingen och att peppa honom att klara utmaningen. I år är skulle det inte vara någon gissningstävling för publiken om vilken tid han klarar sitt uppdrag på, men han tyckte det kändes lite ensamt att staka tio mil utan att det gav några extra pengar till de hemlösa, så nu blir det ändå en tävling. Den som vill vara med och gissa om Martin klarar utmaningen eller inte kan rösta ”ja” eller ”nej” och betala 50 kronor.

– Man kan vinna halva potten och resten skänker jag till de hemlösa, skriver Martin på Lursjödagens Facebook på torsdagseftermiddagen.

Klockan 7.30 på lördag, den 11 augusti, börjar Martin staka.

Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se