torsjö live

Så roade man sig på 60-talet

Så roade man sig på 60-talet

Vad är det som händer utanför Björksäter? I rollerna ser vi David Kristiansson och Sam Rönnlund, Helen Thulsson och Petra Wikman, Jerry Olsson och James Hallberg. Vid repetitionen hade inte alla rekryterna uniformer.

Hur roade man sig i Hässleholm på 60-talet? Det skildras i årets stadsvandringar med Hessleholms Teatersällskap, under vinjetten ”Dansbaneeländet”. I centrum för nöjeslivet är utan tvekan stadens danspalats, Björksäter, som nyligen slog igen portarna för sista gången. Hets´ föreställning har premiär på söndag, den 12 augusti, klockan 14.

Har du som är ung undrat hur det gick till förr i tiden, när farfar var ung, när rockmusiken kom och folkparkerna hade sin storhetstid? Då kan årets stadsvandring vara någonting för dig.

För den som själv var på väg in i vuxenlivet under 60-talet lär det snarare vara minnen som väcks till liv. Kanske blir det en påminnelse om förmaningar från föräldrar, som man trotsade. Välmenande vuxna som var rädda att deras ungdomar skulle komma på glid.

Alice Fridvall berättar att hon ska ut och roa sig i kväll för Ann-Sofie Johansson och Elisabeth Segerham.

Var det inte fylleri och slagsmål som följde i spåren av danserna på Björksäter? Kan man lita på de bilburna killarna på raggartorget? Min dotter, ärligt talat – jag hoppas att det inte blir någon av dem du kommer att fatta tycke för. Å andra sidan kan ju ingen veta vad killarna som gör rekryten på P2 och T4 går för.

Kanske en spirande romans på gång? I denna scen agerar Helen Thulsson och Isak Evander.

Genom dramatiseringen och med hjälp av sin egen fantasi kan den som tar del av föreställningen resa tillbaka i tiden. Det är nu tionde året i rad som Hets anordnar stadsvandringar. Alla roller under förställningen spelas av föreningens amatörskådespelare, med hjälp av tidstypiska bilar, kläder och frisyrer.

Text och foto: Urban Önell

Fakta om årets stadsvandring:

Manus: Birgitta Nilsson.

Regi: Erika Blad, Jerry Olsson och Catharina Thulsson.

Guide under vandringarna är Olavi Olsson från Västra Göinge Hembygdsförening med Peter Alf som avlösare vid några tillfällen.

Föreställningar ges på onsdagar klockan 18.30 samt lördag-söndag kl 14 till och med den 2 september. Samling vid Hets´ lokal på Vallgatan 4.

Biljetter: Hässleholms turistbyrås biljettförsäljning, tfn 0451-267300.

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se