torsjö live vers2

Ulrika Widmark (FV) fick inte heller kommentera på Moderaternas Facebook

Ulrika Widmark (FV) fick inte heller kommentera på Moderaternas Facebook

Ulrika Widmark var under drygt två veckor spärrad från att kommentera på Facebooksidan Moderaterna Hässleholms kommun.

Moderaterna i Hässleholm stoppade under mer än två veckor Folkets väls Ulrika Widmark från att kommentera på partiets sida på Facebook. Hon hade då debatterat om kommunens fiberutbyggnad med kretsordföranden Kenny Hansson som administrerar alla Moderaternas sidor.

Liksom när Linus Jepsson ställt frågor om den fördjupade översiktsplanen försvann hela kommentarstråden och Ulrika Widmark kunde inte kommentera eller gilla något på sidan. Andra kunde inte heller se kommentarerna.

I båda fallen hävdes spärren och kommentarerna kom tillbaka efter att Frilagt ställt frågor – och Kenny Hansson säger att han inte spärrat någon.

Så här såg det ut när Ulrika Widmark vid lunchtid på söndagen via sin telefon gick in på Moderaternas sida där hon tidigare varit i debatt med Kenny Hansson. Hon kunde fortfarande dela inlägg, men inte kommentera, gilla eller på annat sätt reagera. Kommentarstråden syns inte.

Moderaterna inbjuder allmänheten att kommentera och ställa frågor på sina sidor på Facebook. Men vid lunchtid på söndagen kunde Ulrika Widmark fortfarande inte kommentera och inte se sina kommentarer. Frilagt kunde inte heller se kommentarerna, men hade möjlighet att kommentera och gilla på sidan.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Ulrika Widmark reagerade på Facebooksidan Moderaterna Hässleholms kommuns presentation den 23 juli av fullmäktigekandidaten Lina Bengtsson som bland annat vill att kommunen ska ägna sig åt kärnverksamheten och inte ”spekulera i sådant som andra har bättre kompetens att sköta”.

– Ni satsade bland annat på fibern. Som kostat och alltjämt kostar kommuninvånarna miljontals kronor. Verkligen ingen kärnverksamhet, skrev Ulrika Widmark.

Hon fick svar av Kenny Hansson som är den som svarar på i princip alla frågor på partiets sidor på Facebook. Han hävdade att det inte stämmer att M satsade på fibern, partiet röstade bland annat nej till köpet av Hessleholm network.

Ulrika Widmark påminde om att M röstade för fibersatsningen i maj 2015 då FV var det enda parti som inte deltog i beslutet. Först långt senare ”drog moderaterna öronen åt sig liksom L och SD och anslöt till FV:s linje”.

– Erkänn nu att du hade fel och att min information är korrekt, skrev Ulrika Widmark.

Dialogen fortsatte med vad hon uppfattade som bortförklaringar. Hon uppmanade Kenny Hansson att ”sluta tramsa” och erkänna att M var med och drev igenom fiberprojektet. Till slut ville han sätta punkt för debatten.

– Det förstår jag att du vill eftersom du gick ut med falsk information från början, var Ulrika Widmarks sista kommentar.

Hon tolkar det som hänt som att Moderaterna inte vill att någon ska kritisera dem.

– Det är inte klokt. Säger mycket om partiet när de censurerar sådant de inte vill visa. Ingen öppenhet och ingen transparens. Är det så här de vill regera?

Gruppledaren, kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson, säger att ingen ska blockeras från partiets sidor på Facebook utan anledning.

– Nej, det tycker jag inte, absolut inte. Bara om de överträder reglerna kan de plockas bort. Det är klart att våra sidor ska vara öppna, säger han.

Kenny Hansson har varken bedömt att Linus Jepsson eller Ulrika Widmark brutit mot några regler.

– Ulrikas kommentarer hör till normal argumentation och meningsutbyte, säger Lars Johnsson.

Han instämmer också i att Kenny Hanssons första uttalanden i debatten om fiberutbyggnaden var fel i sak.

– Jag har talat med honom och bett honom förtydliga sig, säger Johnsson.

Moderaternas gruppledare, kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson, vill inte att partiets sidor på Facebook ska spärra personer utan anledning. Foto: Urban Önell

Han förklarar att Kenny Hansson som kretsordförande är administratör och så kallad manager för alla partiets sidor på Facebook.

– Han har det administrativa ansvaret och jag det politiska. Men Kenny svarar i regel på alla frågor på Facebook. Det är svårt om flera är inne samtidigt. Jag kan också kommentera i Moderaternas namn om Kenny inte kan svara, men det händer ytterst sällan, säger han.

Alla ordförande i partiets sex olika föreningar i kommunen kan också kommentera om det behövs. Sidan Kenny Hansson – M är dock Kenny Hanssons egen kandidatsida inför valet. Där är han ensam administratör. Det var där Linus Jepsson blev spärrad.

Lars Johnsson säger att han ska prata med Kenny Hansson om varför personer blivit spärrade och hänvisar också Frilagt till att söka honom angående de tekniska orsakerna till det som hänt.

Frilagt lyckas på söndagen inte nå Kenny Hansson per telefon. Han svarar istället på sms där han, liksom när det gällde Linus Jepsson på lördagen, hävdar att han inte vet vad som hänt. Men nu försöker han också skjuta över ansvaret på Ulrika Widmark.

– Det kan jag inte svara på varför det inte går att kommentera från hennes Facebook. Det finns ingen under denna valrörelsen som har blivit blockerade eller avstängd från att kommentera eller göra inlägg på vår sida, skriver han.

Men det finns alltså minst två som blivit stoppade från att kommentera och Kenny Hansson är ansvarig. Frilagt betonar att frågan inte är vad som händer på andras FB-sidor utan på Moderaternas, men får ingen förklaring.

Moderaternas kretsordförande Kenny Hansson (M), som ansvarar för partiets Facebook-sidor, har ingen förklaring till att personer spärrats och inte heller till att de plötsligt kan kommentera på Facebook igen efter att Frilagt ställt frågor.

Han svarar vid halvsextiden på söndagskvällen att han kontaktat de andra som är ansvariga för sidan Moderaterna Hässleholms kommun.

– Ingen av dem känner till att något försvunnit, skriver han.

Han meddelar samtidigt att hela konversationen med Ulrika syns när han går in på Moderaternas sida från sitt privata konto och bifogar skärmklipp.

Då kan Frilagt plötsligt också se kommentarerna som var osynliga några timmar tidigare. Slutsatsen måste bli att spärren är hävd. Hur det gick till kan Kenny Hansson inte heller förklara.

– Någon blockering eller avblockering har vad jag känner till inte förekommit, svarar Kenny Hansson.

När Frilagt fortsätter att be Kenny Hansson förklara svarar han att han inte vet vad som hänt och att även andra personer han kontaktat ser kommentarerna. Han betonar också att ingen är spärrad från sidan.

Ulrika Widmark har nu möjlighet att göra inlägg på sidan igen, men kan fortfarande inte se de tidigare kommentarerna.

– Det är solklart att Kenny Hansson har blockerat mig och tagit bort vår konversation. Jag var obekväm. I och med att det även drabbade Linus Jepsson så är det ännu mer uppenbart. Två obekväma blev spärrade. Det kan inte vara någon tillfällighet. Kanske det hänt andra också som vi inte vet om, säger Ulrika Widmark.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-08-12 Kenny Hansson (M) tar avstånd från planchefens uttalanden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se