torsjö live

Ministern lovade Hässleholm fler poliser och hjälp att hantera extremism

Ministern lovade Hässleholm fler poliser och hjälp att hantera extremism

Ett 40-tal personer kom för att lyssna på och fika med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i T4-matsalen. Allmänheten var särskilt inbjuden, men de flesta som kom var partiföreträdare. Foto: Lotta Persson

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) kommenterade allt från beredskapen inför stora bränder till behovet av fler poliser i Hässleholm när han besökte T4-matsalen på måndagsförmiddagen. Men det var inte många från allmänheten som hörsammat inbjudan att komma och fika och samtala med en minister på valturné.

S-oppositionsrådet Lena Wallentheim välkomnade Morgan Johansson. Hon passade också på att fråga honom om polisresurser och välfärdsmiljarder.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim var en av de lokala partirepresentanter som slutit upp vid det öppna mötet.

– Det är väldigt roligt med ministerbesök. Istället för att han bara skulle få diskutera med partikamrater ville vi ge allmänheten möjlighet att träffa en minister, det är kanske inte så ofta man får den chansen. Morgan Johansson ansvarar ju också för många frågor som allmänheten har intresse av, säger Lena Wallentheim medan folk kommer in och tar för sig av fikat.

Morgan Johansson har sina rötter i Lund, men avslöjar att han besöker Hässleholm ganska ofta eftersom hans flickvän är uppvuxen här och hennes mor fortfarande bor kvar.

Sommarens bränder ledde till att han, liksom tusentals andra, avbröt sin semester. Han stod i ständig kontakt med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap medan 25 000 hektar i Dalarna, Jämtland och Härjedalen brann.

– Det var en väldigt allvarlig situation, men vi klarade den tack vare att så många gjorde ett fantastiskt jobb och att vi fick hjälp från andra länder. Stora värden gick till spillo, men det blev inga dödsoffer eller allvarligt skadade och inga hemlösa. Det visar att vi har ett samhälle som håller ihop, där människor ställer upp när det är kris, säger Morgan Johansson.

De drabbade kommunerna ska få statligt stöd med sammanlagt 300 miljoner kronor. Jordbruksverket får 1,2 miljarder för akut stöd till landtbruket på grund av torkan.

– Tack vare starka statsfinanser kan vi täcka upp när det behövs. Det är värre för till exempel Grekland, säger Morgan Johansson.

Samtidigt konstaterar han att det som hänt i Sverige i sommar leder till en tankeställare.

– Det var den varmaste sommaren på 260 år, den högsta brandrisken någonsin och Kebnekajses sydtopp smälte så mycket att nordtoppen nu är högst. Är det slumpen eller klimatförändringarna?

Morgan Johansson tvivlar inte på att det handlar om klimatförändringarna som ger alltmer extremt väder, särskilt när de kopplas samman med vad som händer i övriga världen.

– Det handlar om inget mindre än mänsklighetens överlevnad, säger han.

Morgan Johansson ser klimatfrågan som en viktig valfråga som SD och M inte har intresse för. Han beskriver också valet som en folkomröstning om välfärd eller skattesänkningar. Han listar den rödgröna regeringens prioriteringar i form av sänkt arbetslöshet, nya bostäder och satsningar på äldreomsorg, sjukvård, barnomsorg och skola. Framöver ska anställningstryggheten stärkas och pensionerna höjas.

– Alliansen och SD vill urholka anställningstryggheten och i princip upphäva turordningsreglerna. Det skulle i praktiken kunna leda till att alla blir provanställda på livstid.

Får Morgan Johansson bestämma ska pensionerna höjas.

– Vi måste också ha ett pensionssystem som är starkt. Om vi inte gör något kommer pensionens andel av lönen att fortsätta sjunka på grund av att vi lever allt längre. Man ska kunna räkna med att få 70 procent av sin slutlön, idag är det snarare ner mot 50 procent, säger han.

För att åstadkomma det måste arbetsgivarnas avgift till pensionssystemet höjas. Morgan Johansson varnar för att det annars finns risk att den så kallade bromsen slår till så att pensionerna till och med minskar.

-Kommunen ska kunna vända sig till Center mot våldsbejakande extremism för att få stöd, säger Morgan Johansson. Foto: Lotta Persson

Han övergår från de bredare trygghetsfrågorna till polisens resurser. Löftet är 10 000 fler poliser fram till år 2024. Fler måste utbildas och utökningen ska komma hela landet till del, inte bara storstäderna. Enligt Morgan Johansson är skärpta straff också ett sätt att öka tryggheten och motverka gängkriminaliteten. Han har skärpt nästan 30 straff under den gångna mandatperioden.

– Senast höjdes maxstraffet för grovt vapenbrott från ett till två års fängelse. Det leder till att de misstänkta häktas, förklarar han.

Under frågestunden tar Lena Wallentheim upp det lokala partiets ambition att förbättra arbetsmiljön inom omsorgen, bland annat genom att ta bort delade turer i schemat. Det kostar pengar eftersom fler måste anställas. Morgan Johansson lovar fortsatta så kallade välfärdsmiljarder till kommunerna för sådana ändamål, men kan inte precisera några summor eftersom partiets nationella valmanifest inte är klart ännu.

Med anledning av polisbrist, allvarlig brottslighet och ökande otrygghet i Hässleholm vill Lena Wallentheim veta hur Morgan Johansson ser på förslag om fler kommunalt avlönade ordningsvakter eller kommunala poliser. Hon konstaterar att det kan bli stora kostnader som läggs över på kommunen.

– Jag har inget emot ordningsvakter som kan samarbeta med polisen, men det är ingen huvudlösning. Vi ska sätta av de resurser som behövs för att bygga ut polisen, säger Morgan Johansson.

Till Frilagt säger han att han tycker att det är bra att kommunen driver på för att få fler poliser, exempelvis genom det brev som kommunledningen i Hässleholm skrev till polisledningen i våras.

Han betonar att behoven ska styra hur de nya resurserna fördelas över landet och att resurserna ökar från och med nästa år.

Nazistiska NMR:s aktiviteter i Vinslöv och diskussionen om att förbjuda vissa organisationer var andra frågor som kom upp.

– Det finns utrymme i regeringsformen för att införa ett förbud mot organisationer som förföljer folkgrupper. Jag tror att vi är i ett skede då den här typen av krafter har lättare att komma fram och det gäller högerextrema partier generellt. Minnena från andra världskriget börjar blekna, säger Morgan Johansson.

Han är mer tveksam till terrorforskaren Magnus Ranstorps förslag om att terrorstämpla våldsamma organisationer.

– En domstol kan terroristklassa en organisation och då kan deltagandet i den bli kriminaliserat. Men i så fall måste man kunna visa att organisationen förbereder väpnade attacker eller liknande, förklarar han för Frilagt.

Morgan Johansson har varit med och inrättat ett nationellt center mot våldsbejakande extremism som ska motverka såväl höger- som vänsterextremism och islamism.

Nyligen presenterade han polisen Jonas Trolle som chef för centret från den 1 september. Centret ska stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism, bland annat genom att ge behovsanpassat stöd till kommuner.

– Det är tänkt att kommunerna ska kunna vända sig dit för att få stöd i att hantera extremismen genom den samlade kunskap och expertis som centet står för, säger han.

Efter mötet öser deltagarna idel lovord över ministerns framträdande.

– Morgan var jättebra. Det han framför överensstämmer med mina värderingar. Han är lugn och sansad och inger trygghet, sammanfattar Kerstin Andersson.

Maken Bengt Andersson är av samma uppfattning.

– Vi har redan tidigare haft ett stort förtroende för Morgan. Han är tydlig – mer än de flesta politiker, faktiskt. Han vågar säga ifrån, tycker Bengt Andersson som själv under många år var Hässleholms starke S-politiker.

Att det var tunnsått med deltagare från kommunens breda allmänhet var inget som förvånade de lokala S-medlemmarna i Hässleholm, men de hade önskat att det var annorlunda.

– Det hade varit roligt om många fler från allmänheten kommit. Ibland tänker man bara ur sin egen vinkel och ser inte andra infallsvinklar som finns utifrån samhället, men som hade varit skönt att debattera – i en lugn och saklig miljö med någon som kan det, säger Monica Ero.

Fanns det något ni saknade; något som inte togs upp här idag?

– Jag vill ha mer redovisning. Visa mig bättre vad skattepengarna går till och vad det blir av dem, säger Vivianne Andersson.

Berit Önell
Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se