torsjö live vers2

Möllerödsdagarna ställs in på grund av brandrisken

Möllerödsdagarna ställs in på grund av brandrisken

På grund av brandrisken blir det ingen militärfordonsparad på Möllerödsfältet i år. Bilden togs vid paraden 2016 och visar en sovjetisk T-55 stridsvagn som tidigare tjänat den polska armen och idag tillhör Smålands militärhitoriska sällskap, SMHS. Foto: Emil Önell

Det militärhistoriska evenemanget Möllerödsdagarna ställs in på grund av brandrisken. Arrangörerna fattade beslutet på måndagen, samma dag som länsstyrelsen lättade på grillförbudet.

– Det är ändå fortfarande eldningsförbud och vi måste ta beslutet i tid för de medverkandes skull, säger Peter Alf i arrangörsgruppen.

Peter Alf brukar guida besökarna både genom paraden med militärhistoriska fordon och stridsuppvisningen där tyskar och amerikaner drabbar samman.

Möllerödsdagarna brukar locka stor publik som kan se stridsuppvisningar, fordonsparader med mera på det före detta övningsfältet utanför Hässleholm. Mycket av det som visas upp skulle kunna orsaka brand i det torra gräset.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi vågar inte ta risken att genomföra Möllerödsdagarna i år, säger Peter Alf som traditionellt varit speaker vid uppvisningarna.

Bara den stora parkeringsplatsen på gräsyta innebär en risk.

– Sedan tillkommer alla knalleffekter, laddningar med krut och stubintrådar, folk som övernattar och eldar i tältkaminer och även matlagningen. Vi vill ta det säkra före det osäkra,, berättar Peter Alf.

Bland de som behöver få besked i god tid finns de som lagar maten.

– Det handlar om 500 portioner, förklarar Peter Alf.

Han berättar att Carl-Johan Fäldt, sammankallande i arrangörsgruppen, på måndagen hade kontakt med räddningstjänsten.

– De tyckte att vi kunde avvakta tills onsdag då det kanske hinner komma en ny bedömning, men vi valde att bestämma oss, säger Peter Alf.

Han konstaterar att det utlovade regnet de närmaste tio dagarna inte är mer än 30 millimeter.

– Det blir inte så mycket per dag och det är väldigt torrt i marken, bara någon centimeter ner nu, trots att det har regnat de senaste dagarna, säger han.

Möllerödsdagarna har arrangerats sedan 2005.

– Det är tråkigt att ställa in, men vi får väl komma igen nästa år. , säger Peter Alf.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se